Kako je svađa Amazona i Googlea stvorila novog kralja

Do prošle nedjelje uređaji Amazon i Google nisu igrali lijepo kad su u pitanju njihove aplikacije za streaming.

“Amazonovi uređaji nisu dopuštali ​​da gledam YouTube – najpopularniju video platformu na Zemlji – a Googleov Chromecast paket nije dopuštao da gledam Amazon Prime Video, s nagrađivanim serijama i nekim najboljim filmovima u streaming svemiru”, za portal Digitaltrends piše Parker Hall.

On je zato kupio Roku Ultra koji nudi i jedno i drugo te još puno toga.

Činjenica da je Roku ‘uspio ostati agnostik’ dok su tehnološki divovi uskraćivali popularne video usluge jedni od drugih – do sad, to je dalo spomenutoj kompaniji značajnu prednost među ljudima koji gledaju sadržaje na više platformi.

To je vjerovatno igralo ključnu ulogu u rastu Rokua, pomažući nezavisnoj kompaniji da postane vodeća kompanija za streaming player na planeti, s 37 posto tržišnog udjela u 2018. godini koji je nadmašio Fire TV uređaje.

Zahvaljujući intuitivnom interfejsu i pristupu gotovo svim video platformama i gledateljima aplikacija koje bi mogli priželjkivati ​​(sada ih ima na hiljade), Roku se uspio pozicionirati kao hardver (i softver, u partnerstvu s brojnim proizvođačima TV-a) izbor za gledaoce s više pretplata.

Drugim riječima: Za većinu.

Kako sve više konkurenata ulazi u prostor za videozapise, a kompnije poput Apple i Disney pripremaju sopstvene usluge, potražnja za pristupom više platformi s jednog, jednostavnog uređaja za upotrebu samo će se povećavati.

Roku to zna već jako dugo.

Sada, kada su Google i Amazon odmrznuli svoju dugotrajnu streaming svađu, dopuštajući svoje video aplikacije na uređajima jednih drugih, nejasno je pitanje hoće li Roku moći da ponudi nešto drugačije od njih, kako je to već napravio.

Vjerovatno će i dalje držati veliki tržišni udio kada je riječ o streamingu video isporuke koja se sve više traži.

Check Also

Nova Telekom ME aplikacija: donirajte za Dječju bolnicu, a Telekom duplira donacije

Telekomovi korisnici prethodnih dana mogli su primijetiti novu verziju Telekom ME aplikacije na svojim telefonima. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *