Gostiju 204 hiljade, od boravišne takse 4,4 miliona eura

Dodajte komentar
U Crnoj Gori juče je bilo 204 hiljade evidentiranih turista. Rekordni podatak iz prošle godine zabilježen je 10. avgusta i tada je registrovano nešto preko 196 hiljada gostiju. Ipak o uspješnosti sezone najbolje govori podatak da zaključno sa 1. avgustom, Crna Gora bilježi preko 4,4 miliona eura prihoda od boravišne takse, dok je prošle godine u isto vrijeme po tom osnovu prihodovano oko 3,6 miliona eura, kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak-Kukavičić.

Uspješnost sezone, prema riječima Radak-Kukavičić možemo da ocjenjujemo tek kada ona bude u potpunosti završena i kada dobijemo zvanične podatke Monstata i CBCG.

“Fizički podaci jesu važni ali ono što je ključ tj. ono na osnovu čega mjerimo uspješnost sezone su finansijski parametri”, kazala je Radak-Kukavičić gostujući u Dnevniku TVCG.

Ona je istakla da na dan, 1. avgust, Crna Gora bilježi preko 4,4 miliona eura prihoda od boravišne takse, dok je prošle godine zaključno sa istim datumom po tom osnovu prihodovano oko 3,6 miliona eura.

“Mislim da je to podatak koji najbolje govori o uspješnosti turističke sezone i njenom toku”, kazala je Radak-Kukavičić.

Ona i u avgustu očekuje dobru popunjenost, imajući u vidu ugovorene aranžmane.

Direktorica NTO je podsjetila na posljednje podatke Monstata o smještaju u hotelima i sličnim vidovima smještaja za šest mjeseci koji pokazuju da je u Crnoj Gori bilo preko 500 hiljada gostiju samo u hotelima koji su ostvarili oko 1,5 miliona noćenja, i naglasila da je oko 73 odsto tih gostiju boravilo u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica.

“Mijenja se struktura gostiju koji dolaze u Crnu Goru”, kazala je Radak-Kukavičić.

Za šest mjeseci najviše je bilo gostiju iz Njemačke, a zatim slijede Srbija, Rusija, Francuska, Velika Britanija.

Što se privatnog smještaja tiče Radak-Kukavičić je kazala da gosti traže mnogo luksuzniji privatni smještaj te da se sve više traže kuće sa bazenima i dodatnim sadržajem.

“Kvalitet je ključ uspjeha”, kazala je Radak-Kukavičić.

O izlivanju kanalizacije u Bečićima u jeku turističke sezone kazala je da to nije prijatna slika i da ne smijemo dozvoliti da se tako nešto ponovi.

“Ta situacija je bila ispraćena od strane Ministarstva, u svakom slučaju ne smijemo dozvoliti da se tako nešto ponovi”, zaključila je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *