EPCG ostvarila 161,9 miliona eura prihoda

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prihodovala je u prvoj polovini ove godine 161,9 miliona eura, pokazuju podaci Direkcije za plan, kontrolu i izvještavanje kompanije.

Od toga iznosa, 161,2 miliona se odnose na prihode od prodaje, a 0,7 miliona eura na ostale poslovne prihode.

“Poslovni prihodi su, u odnosu na isti period prošle godine, veći pet odsto ili 7,47 miliona eura. Od 1. janura do 30. juna EPCG je ostvarila neto rezultat u iznosu od 13,3 miliona, koji je manji u odnosu na rezultate rekordne prošle godine”, kazala je za list Elektroprivreda izvršni rukovodilac Direkcije Marija Janjušević.

Ona je objasnila da je prvu polovinu prošle godine karakterisala izrazito povoljna hidrologija koja je prouzrokovala znatno veću ostvarenu proizvodnju velikih hidrolektrana od planiranog i prosjeka prethodnih godina.
“Prvu polovinu 2019. karakteriše nepovoljna hidrologija. Bez obzira na te činjenice, EPCG je pozitivno poslovala i to je ono što se računa”, istakla je Janjušević.

Prema riječima izvršnog rukovodioca Direkcije za upravljanje energijom Darka Krivokapića, EPCG je za prvih šest mjeseci proizvela 1.340 gigavat-sati električne energije što je skoro 11 odsto niže od plana.

Termoelektrana Pljevlja je proizvela dva odsto više od plana, dok su hidroelektrane podbacile. U proteklih šest mjeseci ukupno su palo 772 litra po metru kvadratnom, što je 19 odsto manje od prosječne količine padavina. April i maj su bili izdašni po padavinama, što nam je popravilo stanje nivoa akumulacija i dotoka”, ukazao je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *