U septembru nastavak pregovora o privatizaciji Instituta “Dr Simo Milošević”

Dodajte komentar

Vlasnik petrovačke hotelske firme “Vile Oliva” Žarko Rakčević rekao je da “polovinom septembra očekuje drugu sesiju pregovora” sa predstavnicima Vlade i usaglašavanje privatizacionog ugovoru za Institut “Dr Simo Milošević” iz Igala i da “bez obzira na razlike”, vjeruje da će se postići “prihvatljiv dogovor za obje strane”.

Konzorcijum češke kompanije “Philibert” i petrovačkog preduzeća ponudio je 10 miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta i 27,94 miliona eura za investicije, u narednih pet godina. Mimo prvobitnih očekivanja pregovori sa Tenderskom komisijom tokom jula nijesu ni vođeni, a u avgustu je ljetnja pauza.

“Tenderska komisija za privatizaciju je sa predstavnicima konzorcijuma počela pregovore o zaključenju kupoprodajnog ugovora koji su još u toku”, kazala je nedavno “Vijestima” ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja predsjedava Tenderskom komisijom.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je odlukom sa sjednice od 29. marta ove godine usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima tendera i zadužio je da pregovora o ugovoru.

Rakčević je kazao “Vijestima” da je prva runda pregovora bila 31. maja, kada su pozvani na sastanak i razgovor sa članovima Tenderske komisije.

“Taj sastanak je protekao u redu i odnosio se na nekoliko spornih pitanja: oko vlasništva nad zemljištem, naslijeđenim i budućim sudskim sporovima, i garancijama”, objasnio je Rakčević.

Samo jedan naslijeđeni dugogodišnji spor Instituta sa bivšom Jugobankom u stečaju, prema riječima Rakčevića, vrijedan je zbog naraslih kamata oko šest miliona eura, iako je prvobitno potraživanje banke iznosilo oko tri miliona.

Bez obzira na razlike, naglašava Rakčević, on ne vidi razloge i smetnje da se o sve tri teme postigne saglasnost na obostrano zadovoljstvo.

Ministarka Sekulić je izjavila da će ponuđač biti u obavezi da prihvati i sporove Instituta, čije finansijske ishode sada ne mogu predvidjeti.

Ona je kazala da je Institut Igalo poseban brend u Crnoj Gori, najveći i najvažniji zdravstveni centar za višenamjensko spa liječenje, medicinsku rehabilitaciju, preventivnu medicinu…

“Zbog specifičnosti proizvoda i načina komercijalnog poslovanja i distrubucije Institut, kao jedini takav centar u državi, nema konkurenciju. Međutim, Institut je osnovan 1949. i kapitalne investicije su neophodne za revitalizaciju medicinske opreme, objekata za rehabilitaciju, obnovu i usavršavanje kadra, tj. sveukupnu modernizaciju da bi Institut sačuvao poziciju na domaćem tržištu i postao konkurentniji van granica”, kazala je Sekulićeva.

Sekulićeva je istakla da je cilj tendera da se kroz privatizaciju obezbijedi investitor koji će uložiti sredstva u osnovnu djelatnost prirodnog lječilišta, odnosno u obavljanje zdravstvene djelatnosti i pružanje turističke usluge u zdravstvenom turizmu, i osigurati razvoj i modernizaciju kompanije.

Od ponuđenih 27,94 miliona investicija, u narednih pet godina, 22 miliona se odnosi na rekonstrukciju objekata, što podrazumijeva dovođenje faze jedan i dva Instituta na četiri zvjezdice, a Titove vile na pet zvjezdica. Pet miliona je predviđeno za medicinsku opremu, a 944 hiljade “za trening osoblja”.

Kompanija “Philibert” je povezana sa “Cimex” grupom, koja ima 13 hotela u Češkoj, više od 2.000 soba, među kojima i tri rehabilitaciona centra.

“Vile Oliva” je krajem avgusta 2018. kupilo na berzi oko 26 odsto akcija Instituta za 2,8 miliona. Manjinski akcionari Instituta očekuju da će investitor i njima u narednom period ponuditi otkup akcija.

Prodajemo 56 odsto akcija, a ne cijelu imovinu

Ministarka Sekulić, na pitanje da se izjasni o optužbama iz opozicije da će izvršna vlast novog investitora “častiti” imovinom vrijednom više od 100 miliona, poručuje da je predmet tendera 56,48 odsto akcija Instituta za koje je ponuđeno 10 miliona, a ne cjelokupna imovina Instituta kako se stalno polemiše.

“Takođe, cijena za akcije nije jedina finansijska obaveza ponuđača, tj. pored tog iznosa, ponuđač će u kompaniju investirati 27.944.380 eura, što će biti obezbijeđeno bankarskim garancijama. Investicioni program podrazumijeva samo ona ulaganja u kompaniju koja su namijenjena isključivo za obavljanje zdravstveno-turističke djelatnosti kompanije. Preciznije, dostizanje nivoa opremljenosti objekata za pružanje usluga koji odgovaraju kategoriji ugostiteljskih objekata 4 zvjezdice za prvu i drugu fazu i 5 zvjezdica za vilu ‘Galeb’”, naglasila je Sekulićeva.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *