Sberbank izbjegava rizik od Brexita otvaranjem kiparske podružnice u Londonu

Dodajte komentar

Najveći ruski zajmodavac Sberbank izbjegao je rizik zbog potencijalnog Brexita bez dogovora otvarajući podružnicu svog kiparskog poslovanja u srcu Londona, piše IntelliNews.

Lukav plan omogućiće trgovcima Sberbanke u Londonu da i dalje nude usluge širom čitavog bloka Evropske unije ako Britanija, pod rukovodstvom svog novog premijera Borisa Johnsona, bez ikakvog sporazuma izađe iz EU-a.
Banka je istakla uticaj različitih “scenarija izlaska” na njeno poslovanje u nedavnom izvještaju UK Company House.

“Ako kompanija izgubi sposobnost da ima slobodan “pasoš” za ulazak u zemlje EU-a, onemogućiće joj se pristup klijentima sa sjedištem u EU-u”, objasnio je šef podružnice Sberbank UK. “Planirano ublažavanje takve situacije bilo bi ponuditi klijentima mogućnost da se suoče s drugom kompanijom u grupi, najvjerovatnije SIB (Cipar) Ltd, direktno ili preko londonske podružnice, prevladavajući regulatorne režime koji to dopuštaju”.

Sberbank, glavni zajmodavac Kremlja s oko 46% depozita zemlje, prije nešto više od godinu dana tiho je otvorio londonsku podružnicu svoje jedinice Sberbank CIB Cyprus na istoj adresi Flote Street kao i njeno sjedište u Velikoj Britaniji.

Ključno pitanje pasoša podstaklo je mnoštvo banaka, investicijskih menadžera i osiguravača na otvaranje podružnica i kancelarija u dobro pozicioniranim glavnim gradovima EU-a, kao što su Frankfurt, Dublin i Pariz.

VTB, Sberbankov državno kontrolisani rival, preselio je nekoliko poslovnih linija, te dio svog londonskog osoblja u Frankfurt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *