Od četvrtka kreću finansijske kompenzacije za kupce

Finansijske kompenzacije za kupce električne energije, ukoliko im operatori prenosnog i distributivnog sistema ne obezbijede minimum kvaliteta usluga, počeće da važe od četvrtka, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Iz RAE su agenciji Mina-business kazali da Pravila o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, u dijelu obaveza elektroenergetskih subjekata koje se odnose na obradu i dostavljanje podataka od značaja za kvalitet isporuke i snabdijevanja, važe još od avgusta 2017. godine.

„Sljedeća faza primjene Pravila podrazumijeva aktiviranje mehanizma finansijskih kompenzacija i to od četvrtka. Finansijske kompenzacije prate neispunjavanje minimuma kvaliteta usluga koje su operatori i snabdjevač dužni da obezbijede kupcu“, kazali su iz RAE.

Predstavnci regulatora su naveli da je za prekide u napajanju, koji ne ispunjavaju minimum standarda kvaliteta propisan Pravilima, predviđena prmjena finansijske kompenzacije u iznosu od 20 EUR za kupce koji su priključeni na distributivni sistem, koji su pretežno domaćinstva, odnosno 200 EUR za kupce koji su priključeni na prenosni sistem.

„Prekidi u napajanju koji nijesu uzrokovani djelovanjem operatora, već su posljedica tuđeg djelovanja ili koji su nastali usljed više sile, nijesu predmet finansijske kompenzacije“, dodali su iz RAE.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *