MORT odbio žalbu kompanije Mia Investments

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je juče žalbu kompanije Mia Investments, na rješenje glavne budvanske arhitektice o zabrani gradnje kula u crnogorskoj turističkoj prijestonici.

U cilju očuvanja identiteta mediteranskog ambijenta, kako se navodi u rješenju MORT-a, poželjna je primjena prirodnih, lokalnih građevinskih materijala.

“Sugeriše se primjena građevinskog kamena za oblaganje fasada, zidanje prizemnih djelova objekata, podzida, stepeništa, izvođenje elemenata plastike, objekata i elemenata mobilijara. Široka primjena kamena očekuje se i prilikom uređenja slobodnih površina na parceli. Prilikom materijalizacije objekata izbjegavati materijale kao što termoeizolacione fasade, INOX limovi, vještački materijali i proizvodi na bazi plastike, kao i ostale materijale čija primjena nije karakteristična za primorske uslove” istaknuto je u rješenju.

Prvostepeni javnopravni organ je, polazeći od smjernica DUP-a “Budva-Centar” utvrdio da, u cilju budućeg razvoja predmetne lokacije, treba voditi računa o mikrolokaciji i okruženju.

“U tom smislu, predložena forma objekta ne može se posmatrati kao izolovana struktura u prostoru”, navodi se u odluci.

Najatraktivnija lokacija u Budvi, kako se dodaje, zahtijevala je atraktivniju formu objekta u skladu sa smjernicama iz Plana, sa više slobodnog prostora u parteru integrisanog u okruženje, koji bi u većoj mjeri obezbijedili slobodan prostor iz obalne zone u zaleđe.

“Saglasno pravnom i činjeničnom stanju predmetne stvari, po ocjeni Ministarstva prvostepeni javnopravni organ je donio pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku”, istaknuto je u rješenju.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *