Luštica Development i Uniprom isporučivaće struju Luštici Bay i KAP-u

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je status zatvorenog distributivnog sistema električne energije nikšićkoj kompaniji Uniprom i tivatskoj Luštici Development.

Ove kompanije su time stekle pravo na samostalnu isporuku struje u zoni Kombinata aluminijuma (KAP), odnosno na području turističkog kompleksa Luštica Bay.

Svrha zatvorenog distributivnog sistema je isporuka struje na geografski ograničenom području za komplekse kod kojih postoji integracija rada ili proizvodnih procesa, trgovinskih ili uslužnih djelatnosti kao što je slučaj sa KAP-om i fabrikama prerade koje Uniprom gradi u krugu kombinata i Lušticom Bay.

“Uniprom Nikšić i Luštica Development Utilities Company dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema, u skladu sa zakonom. Uniprom je u obavezi i da obezbijedi posebna mjerna mjesta za korisnike prije zaključivanja ugovora o priključenju na zatvoreni distributivni sistem”, navodi se u odlukama koje je RAE usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Zatvoreni distributivni sistem Uniproma, u čijem je vlasništvu KAP, priključen je na prenosni sistem preko tri priključna dalekovoda od 110 kilovolti, dok je Luštičin priključen na distributivni sistem kojim upravlja CEDIS u trafostanici 35/10 kilovolti “Pržno”.

Ovaj institut uveden je u Crnu Goru prije tri godine i najprije je utvrđen za sistem u vlasništvu tivatske kompanije PM Power, koja distribuira struju za turistički kompleks Porto Montenegro.

RAE je donijela i rješenje na 12 godini firmi Eco Solar System iz Danilovgrada kojoj se utvrđuje status povlašćenog proizvođača struje za solarnu elektranu “DG” u Martinićima.

Usvojen je i zahtjev kompanije Jugopetrol za produženje licence za djelatnosti skladištenja i distribucije naftnih proizvoda i gasa, dok su firmi Podgoricatrans oduzete licence za obavljanje energetskih djelatnosti na pumpama na Bioču. Agencija je usvojila zahtjev cetinjskog preduzeća D-trans Cetinje za izmjenu Licence za obavljanje djelatnosti transporta naftnih derivata drumskim transportnim sredstvima.

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *