Alfabet na čelu liste kompanija s najvećim gotovinskim rezervama na svijetu

Alfabet, krovna kompanija Googlea, smenio je Apple na čelu liste kompanija s najvećim gotovinskim rezervama na svijetu.

Kako pokazuju nedavno objavljeni finansijski izvještaji, Apple je prepustio krunu koju je držao cijelu deceniju nakon što su mu se gotovinske rezerve “istopile” na 102 milijarde dolara. Krajem 2017. Appleove gotovinske rezerve od 163 milijarde dolara bile su na vrhuncu. S druge strane, Alfabetove rezerve kretale su se u suprotnom smjeru.

U tom periodu su porasle za 20 milijardi dolara dosegnuvši 117 milijardi dolara. Zanimljivo je da je porast iznosa gotovine na računu ostvaren uprkos skoku kapitalnih ulaganja. Samo prošle godine Google je povećao ulaganja na 25 milijardi dolara, gotovo dvostruko više u odnosu na 2017. kada je uložio 13 milijardi dolara.

Glavnina ulaganja otišla je u nekretnine, s obzirom da je Google povećao kancelarijski prostor u Njujorku i krenuo u dodatnu izgradnju centara za podatke.

Ulaganja u infrastrukturu koju Google razvija u području vještačke inteligencije zahteva “tonu računarske snage”, izjavio je za “Financial Times” Jozes Skvali, analitičar firme “SunTrust Robinson Humphrey”.

Međutim, dodaje da investitore s Wall Street-a to nije previše uzbudilo jer su viša ulaganja direktno pretočena u više prihode. Osim toga, Alfabet, odnosno Google nije poput ostalih tehnoloških kompanija, koje su nakon usvajanja poreske reforme u SAD dobar dio gotovine koje su držale u inostranstvu prelile u džepove dioničara.

Check Also

Minimalna potrošačka korpa u decembru 646,7 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 646,7 eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *