Bremen

Njemačka: Skoro četvrtina građana Bremena na ivici siromaštva

Stanovnici Bremena su od svih njemačkih saveznih pokrajina najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je i na istoku Njemačke, piše News Buzz.

“Na ivici siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji procenat se bilježi u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu”, saopštila je savezna kancelarija za statistiku u Wiesbadenu.

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gdje 18,2 posto stanovništva živi na ivici siromaštva.

Iako su vrijednosti približile kada je riječ o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvijek primjetne.

No, primijećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Od socijalnih grupa najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje.

Savez sindikata Njemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima prijeti siromaštvo.

Na ivici siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosječnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 eura mjesečno.

Check Also

Mugoša: Od e-komerca Atlas banke naplatićemo 32 miliona za porez

Rješenja o naplati poreskog duga od 130 firmi iz mreže korisnika e-komerca Atlas banke su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *