Dobit Samsunga pala više od 50 posto

Dodajte komentar

Južnokorejska tehnološka kompanija Samsung u srijedu je izvijestila o smanjenju operativne dobiti za 56 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je ponajviše posljedica slabosti tržišta memorijskih čipova.

Finansijski izvještaj je pokazalo da je operativna dobit u razdoblju od travnja do lipnja pala na 6.600 milijardi wona (5,6 milijardi dolara).

Rezultati Samsunga, vodećeg svjetskog brenda pametnih telefona i memorijskih čipova, bili su neznatno viši od prognoze koju je kompanija objavila prošlog mjeseca.

„Gledajući unaprijed u drugo polugodište, Samsung očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s memorijskim čipovima”, stoji u saopštenju kompanije, pri čemu se dodaje da se očekuje određeni sezonski rast potražnje.

Rezultati odražavaju „nesigurnost ne samo u poslovnim područjima, već i u promjenama u globalnom makroekonomskom okruženju”, saopštili su.

Time se referiraju na trgovinski rat između SAD-a i Kine, te na tekuće trgovinske napetosti između Južne Koreje i Japana.

Naime, Japan planira, 2. avgusta, da ukloni Južnu Koreju s popisa zemalja koje su imale povlašteni trgovinski tretman.

Prošlog mjeseca je ta zemlja naljutila Južnu Koreju pooštravanjem kontrole izvoza materijala koji se koristi u izradi čipova i zaslona, tvrdeći da je njihov odnos „značajno narušen”.

Ta je odluka uslijedila nakon što je južnokorejski vrhovi sud naredio japanskim kompanijama da isplate naknade za prisilni rad njihovih građana tokom japanske kolonizacije Korejskog poluostrva u razdoblju od 1910. do 1945.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *