Tri indikatora ekonomske krize: Da li je Evropa već u recesiji?

Dodajte komentar

Posljednjih dana u mnogim državama, posebno evropskim, saopšteni su podaci o usporavanju privrednog rasta, a brojni ekonomisti tim povodom upozoravaju na rizike od recesije.

Ekonomski stručnjaci su ipak, kako piše “New York Times”, veoma loši u predviđanju recesije, naročito nekoliko mjeseci ranije. Zapravo, navodi list, veoma je moguće (nažalost) da je ona već počela, a da mi toga nijesmo ni svjesni, prenosi Blic.

“New York Times” navodi nekoliko pokazatelja koji su kroz istoriju bili najveći “alarm” za recesiju:

Stopa nezaposlenosti

Kako objašnjavaju, stopa nezaposlenosti je veoma dobar pokazatelj recesije, ali samo prateći brzinu njene promjene. Naime, kada stopa nezaposlenosti raste veoma brzo, skoro je sigurno da je recesija na putu ili je već stigla.

Čak i male promjene su veoma značajne, jer kako tvrde, stopa nezaposlenosti gotovo uvijek potiče iz recesije, a rijetko se uvećava bez nje.

Kriva prinosa

Kriva prinosa je manji pokazatelj, ali je uvijek bila među predskazateljima recesije. Osnove su jasne, kriva u suštini pokazuje razliku između kamatne stope na kratkoročne i dugoročne državne obveznice. Kada dugoročne kamatne stope padnu ispod kratkoročnih, kaže se da je kriva prinosa “obrnuta”.

Osjećaj potrošača

Potrošači su ti koji upravljaju ekonomijom, sada više nego ikada. Poprilično je nemoguće da ekonomija nastavi da raste, ako građani drže svoje novčanike “zatvorenim”. Problem je u tome što do trenutka kada se trošenje uspori, recesija je vjerovatno već prisutna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *