Rusija uvodi kreditnu pauzu: Građani mogu biti pošteđeni otplate kredita na šest mjeseci

Dodajte komentar

U Rusiji je stupio na snagu Zakon o kreditnoj pauzi, koji građanima sa stambenim kreditima omogućava da na maksimalno šest mjeseci budu pošteđeni otplate kredita ako su zapali u probleme zbog kojih ne mogu isplaćivati rate.

Pauza se odobrava na zahtjev dužnika u teškoj životnoj situaciji, kako što su gubitak lica koje materijalno izdržava osobu koja vraća kredit, zatim privremene ili invalidnosti prvog ili drugog stepena, te smanjenja porodičnog dohotka za više od 30 odsto.

Da bi kreditna pauza bila odobrena, mjesečna kreditna rata mora biti veća od polovine dužnikovog prosječnog mjesečnog dohotka.

Prema izboru onoga koji vraća kredit, ispunjavanje njegovih obaveza može biti privremeno obustavljeno ili može biti smanjena rata. Te mogućnosti dužnik može da iskoristi samo jednom za vrijeme trajanja otplate kredita.

Rok otplate kredita automatski se produžava za vrijeme trajanja kreditne pauze, koju je moguće uzeti samo za kredite do 15 miliona rubalja (do 212.000 eura).

Istovremeno, od 1. avgusta u Rusiji na snagu stupa i zakon prema kojem je materijalna korist ostvarena tokom kreditne pauze oslobođena poreza na dohodak, jer se ne računa kao prihod poreskog obveznika, navode ruski mediji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *