Podržane investicije vrijedne 28,6 miliona eura

Dodajte komentar

Ove godini su 274 poljoprivredna proizvođača i preduzetnika realizovala ili realizuju investicije vrijedne 28,6 miliona eura uz bespovratnu podršku EU i Vlade od 13,6 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da je riječ o investicijama u okviru IPARD like 2 projekta i dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, čije rezultate je na konferenciji za novinare u Danilovgradu predstavio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

„Cilj je da se na terenu pokaže da evropske integracije donose brojne, vidljive i konkretne benefite za građane sa jasnom porukom da svaki novi iskorak ka EU znači više podrške iz EU fondova, usvajanje viših standarda, veću konkurentnost ekonomije i brigu o životnoj sredini, kao i viši kvalitet života građana“, rekao je Simović.

On je dodao da su u okviru IPARD like 2 programa od početka godine realizovana 33 projekta ukupne vrijednosti investicija 3,2 miliona eura i bespovratnom podrškom od 1,3 milion., prenose Vijesti.

„Bili smo u prilici da obiđemo i uvjerimo se u kvalitet i obim investicija, koje su za rezultat imale nove pogone za preradu mlijeka, mesa, ribe, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i nove vinarije“, kazao je Simović.

U okviru velikog IPARD-a značajne aktivnosti i investicije su realizovane kroz dva javna poziva, za podršku preradi i primarnoj proizvodnji.

Simović je podsjetio da je za podršku preradi potpisano 20 ugovora, kao i da su u punom zamahu investicije od 11,9 miliona i sa očekivanom bespovratnom podrškom od 4,9 miliona.

Realizacijom tih investicija će biti osigurano 766 postojećih radnih mjesta, otvoriće se oko 80 novih i obezbijediti plasman za oko sedam hiljada kooperanata.

„Na tih 20 investicionih adresa širom Crne Gore, podržana je izgradnja i rekonstrukcija objekata i nabavka opreme za sektore prerade mesa, mlijeka, vinarstva i prerade voća i povrća. Te investicije povećaće kapacitete prerađivačke industrije za preradu novih 15 miliona litara mlijeka, proizvodnju novih pet miliona kilograma mesnih prerađevina uz dvije nove klanice, novih 700 hiljada kilograma pršuta i 150 hiljada litara vina“, rekao je Simović.

Procedure nabavke koje sprovode investitori su, prema njegovim riječima, u toku, a prvi zahtjevi za isplatu podrške očekuju se u septembru.

Simović je sopštio da je za podršku primarnoj proizvodnji potpisan 221 ugovor ukupne vrijednosti investicija od preko 13,5 miliona eura i očekivanom podrškom od preko 7,4 miliona.

„Tim investicijama osiguraće se 362 radna mjesta, nabaviće se 174 nova traktora i 190 komada priključne mehanizacije, a izgradiće se i 20 novih objekata“, objasnio je Simović.

On je dodao da se kroz poziv očekuje realizacija još 15 ugovora do sredine septembra, što će biti ukupno 236 ugovora sa investicijama vrijednim 14,5 miliona eura i podrškom od 9,5 miliona.

Simović je najavio i novi ciklus javnih poziva kroz IPARD program za podršku preradi početkom septembra, a primarnoj proizvodnji do kraja godine.

„Na bazi otvorene i partnerske saradnje sa EU partnerima i korisnicima podrške, tokom svih faza realizacije projekata, prepoznali smo potrebu za otklanjanjem određenih barijera i proširili obim prihvatljivih troškova. U skladu s tim napravili smo izmjene IPARD programa koje su usaglašene sa EK, a Vlada je nedavno usvojila uredbu o njegovoj realizaciji“, saopštio je Simović.

On je pozvao zainteresovane da počnu pripreme za novi javni poziv za preradu koji će trajati 45 dana, posebno one koji u prvom javnom pozivu nijesu bili uspješni. Simović je pozvao i sve zainteresovane farmere da iskoriste novu priliku kroz poziv za primarnu proizvodnju.

Simović je rekao da su Ministarstvo i Investiciono-razvojni fond (IRF) potpisali sporazum o saradnji u cilju ubrzavanja realizacije pokrenutih investicija, njihovog što skorijeg završetka i sticanja uslova za dobijanje bespovratne podrške.

„Cilj je da se ubrza proces odobravanja kredita za korisnike koji su potpisali ugovore o dodjeli bespovratne podrške. To će podrazumijevati redovnu razmjenu informacija između Ministarstva i IRF-a, kao i ubrzanje potrebnih procedura“, naveo je Simović.

Šef Sektora za saradnju u Delagaciji EU u Crnoj Gori, Herman Spitz, reakao je da je zadovoljan što je imao priliku dođe kod korisnika IPARD podrške, koji su zahvaljujući projektu napravili impresivne iskorake.

“Impresivan broj aplikacija poljoprivrednika na dva javna poziva pokazuje da su crnogorskoj poljoprivredi potrebne investicije. Veliko interesovanje, takođe, znači da je potrebno više vremena za evaluaciju i odobravanje projekata. Ohrabrio bih institucije da ulože sve napore da ubrzavaju procese ugovaranja podrške”, kazao je Spitz.

On je podsjetio da je EU kroz IPARD obezbijedila 39 miliona eura, što je uz kontribuciju Vlade više od 80 miliona eura investicija u sektor poljoprivrede.

Spitz je pozvao farmere i preduzetnike da iskoriste naredne javne pozive i bespovratnu podršku, kao šansu da unaprijede biznis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *