Optužnica protiv direktora Audija: Nije spriječio prodaju spornih automobila

Nemački tužioci saopštili su da su podigli optužnicu protiv bivšeg izvršnog direktora Audija Ruperta Štadlera.

On je pod istragom zbog njegove uloge u Folksvagenovom skandalu sa manipulacijama emisijom štetnih gasova.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da se Štadler i još trojica optuženih terete za lažne sertifikate i kriminalne prakse u oglašavanju.

Trojica optuženih se sumnjiče da su razvili motore u koje su ugradili uređaje za manipulacije na testovima mjerenja emisije štetnih gasova, korišćene u automobilima marke “audi”, “folksvagen” i “porše”, dodaje se u saopštenju tužilaštva, a prenosi agencija Rojters.

“Optuženi Štadler se tereti da je najkasnije od kraja septembra 2015. godine bio upoznat sa manipulacijama, ali da, nakon toga, nije spriječio prodaju spornih vozila marke audi i VW”, navodi tužilac.

Štadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine, u okviru šire istrage o manipulacijama emisijama u premium automobilima marke “audi”, koji je dio Folksvagen koncerna, i proveo je nekoliko mjeseci u zatvoru.

Folksvagen, koji se suočio sa više milijardi dolara “teškim” troškovima povezanim sa skandalom, kasnije je raskinuo ugovor sa Štadlerom.

Među optuženima su i bivši menadžer Audija i Poršea, Volfgang Hac, kao i dvojica inženjera, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa postupkom.

Štadler i Hac su, kako prenosi Rojters, negirali krivicu, a tužilaštvo je saopštilo da nastavlja istragu protiv još 23 osumnjičenih.

Check Also

Predstavljen prvi prototip pametnih kontaktnih sočiva

Kalifornijski startup Mojo Vision predstavio je prvi funkcionalni prototip pametnih sočiva ikada izrađen. Njihov proizvod …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *