Optužnica protiv direktora Audija: Nije spriječio prodaju spornih automobila

Dodajte komentar

Nemački tužioci saopštili su da su podigli optužnicu protiv bivšeg izvršnog direktora Audija Ruperta Štadlera.

On je pod istragom zbog njegove uloge u Folksvagenovom skandalu sa manipulacijama emisijom štetnih gasova.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da se Štadler i još trojica optuženih terete za lažne sertifikate i kriminalne prakse u oglašavanju.

Trojica optuženih se sumnjiče da su razvili motore u koje su ugradili uređaje za manipulacije na testovima mjerenja emisije štetnih gasova, korišćene u automobilima marke “audi”, “folksvagen” i “porše”, dodaje se u saopštenju tužilaštva, a prenosi agencija Rojters.

“Optuženi Štadler se tereti da je najkasnije od kraja septembra 2015. godine bio upoznat sa manipulacijama, ali da, nakon toga, nije spriječio prodaju spornih vozila marke audi i VW”, navodi tužilac.

Štadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine, u okviru šire istrage o manipulacijama emisijama u premium automobilima marke “audi”, koji je dio Folksvagen koncerna, i proveo je nekoliko mjeseci u zatvoru.

Folksvagen, koji se suočio sa više milijardi dolara “teškim” troškovima povezanim sa skandalom, kasnije je raskinuo ugovor sa Štadlerom.

Među optuženima su i bivši menadžer Audija i Poršea, Volfgang Hac, kao i dvojica inženjera, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa postupkom.

Štadler i Hac su, kako prenosi Rojters, negirali krivicu, a tužilaštvo je saopštilo da nastavlja istragu protiv još 23 osumnjičenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *