Muzej budućnosti – nova futuristička zvijezda na nebu Dubaija

Dodajte komentar

Dubai je bogatiji za novu megalomansku arhitektonsku kreaciju – divnu, elipsoidnu zgradu u kojoj se nalazi novi Muzej budućnosti.

To je prikladno, s obzirom na futuristički dizajn ove čelične zgrade, ispisane arapskim slovima.

Muzej je već primio brojne nagrade za svoj dizajn, iako se tek službeno otvara sljedeće godine kada će Dubai takođe biti i domaćin Expo-a.

Jednako kao i za spoljašnji izgled ambiciozni su planovi i za interijer – muzej želi poslužiti kao baza za istraživanje najvećih izazova i tehnologija koje će oblikovati našu budućnost, od klimatskih promjena do proboja u medicini.

Inicijator muzeja je Dubai Foundation for the Future (DFF), a predvodi je Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, čiji je cilj razviti Dubai u “središte inovacija i laboratoriju za nove tehnologije”.

Muzej budućnosti u početku je zamišljen kao niz privremenih programa promocije uloge tehnologije u područjima kao što su zdravlje, klimatske promjene i sigurnost hrane. Stalna izložba obuhvatiće slične teme, ali još produbljenije.

“Naš fokus nisu tašte futurističke igračke”, rekla je izvršna direktorica Lat Karlson za CNN. “Želimo dublje ući u pitanja poput toga kako bi ljudi mogli živjeti na svemirskoj stanici u Zemljinoj orbiti? Kako trebamo odgovoriti na kolaps ekosistema? I kako možemo upravljati svojom dobrobiti i emocionalnim zdravljem u budućnosti?”

Muzej će tako nuditi u velikoj mjeri i interaktivno iskustvo.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *