Kompanija koja je napravila GTA V nije platila porez 10 godina

Dodajte komentar

Kompanija Rockstar North, koja je razvila popularnu video igru Grand Theft Auto V, nije platila porez na dobit 10 godina iako je zaradila milijarde, a čak je dobila oko 46 miliona eura preko poreskih olakšica, piše britanski list Gardijan.

Izvještaj organizacije TaxWatch UK procjenjuje da je Rockstar Games, čiji je Rockstar North deo, zaradio oko 4,4 milijarde eura između 2013. i 2019, kada je ta kompanija izdala naslove GTA V i Red Dead Redemption 2.

Kako navodi Gardijan, GTA V se prodala u više od 100 miliona primjeraka, i postala jedan od najprofitabilnijih zabavnih proizvoda svih vremena. Zaradila je preko milijardu eura u prva tri dana prodaje 2013.

GTA Online, verzija GTA V na internetu za više igrača, zaradila je stotine miliona eura, tvrdi Gardijan.

Uprkos tome, Rockstar North nije platila porez na dobit od 2009. do 2018, a primila je 46 miliona eura preko državnog programa koji bi trebalo da pomaže malim i srednjim kompanijama koje razvijaju video igre.

Ova suma iznosi skoro petinu svog novca koji je isplaćen industriji video igara od 2014. godine, navodi izvještaj TaxWatch na koji se poziva Gardijan.

Rockstar North se nalazi u Velikoj Britaniji, a Rockstar Games takođe ima studije u Indiji, Kanadi i SAD. Vlasnik te firme je multinacionalna kompanija Take-Two Interactive.

„Nevjerovatno je da se od poreskih obveznicka Ujedinjenog Kraljevstva traži da plaćaju desetine miliona funti subvencija programerima GTA, koji su već zaradili nekoliko milijardi dolara u trenutku kad su podneli prijavu za poreske olakšice”, rekao je direktor TaxWatch Džordž Tarner.

TaxWatch navodi da sav profit ovih kompanija odlazi matičnim firmama u SAD i zaključuje da vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da hitno preispita politiku olakšica za industriju video igara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *