Deponentima IBM isplaćeno 80 odsto, a Atlas banke 66 odsto ukupne obaveze

1 komentar

Fond za zaštitu depozita je 28. januara počeo isplatu garantovanih depozita za 2.677 deponenata IBM banke u stečaju. Ukupna obaveza po osnovu garantovanih depozita iznosi 22.514.022 eura. Do dana sačinjavanja izvještaja deponentima IBM banke u stečaju je isplaćeno 80 odsto ukupne obaveze fonda, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita, koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Nakon što je 5. aprila i u Atlas banci uveden stečaj, Fond za zaštitu depozita je devetnaest dana kasnije počeo isplatu garantovanih depozita deponentima te banke.

„Ukupan broj deponenata koji imaju garantovani depozit kod Atlas banke u stečaju je 90. 063. Ukupan iznos potraživanja po osnovu garantovanih depozita iznosi 90. 067. 506 eura. Do dana sačinjavanja izvještaja isplaćeno je 66 odsto ukupne obaveze fonda“, precizirano je u izvještaju.

Kako se dodaje, Fond za zaštitu depozita se nalazi u trećem redu prioriteta kod isplate iz stečajne mase.

„Stečajni upravnik IBM je izvršio isplate i rezervisanja za prva dva reda prioriteta i nakon toga u dva navrata izvršio povraćaj sredstava iz stečajne mase IBM u iznosu od 10 miliona eura i 2,5 miliona eura. Sva sredstva koja su se nalazila na računima banaka u inostranstvu, a kojima je CBCG upravljala po osnovu ugovora o asset menadžmentu, prenesena su na račun fonda 25. aprila. Imajući u vidu vrijednost imovine Atlas banke u stečaju, te procjene sredstava koja se iz stečajne mase isplaćuju prvom i drugom redu prioriteta, mišljenja smo da će povrat sredstava isplaćenih za garantovane depozite biti u stoprocentnom iznosu“, ističe se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Imajući u vidu vrijednost imovine Atlas banke u stečaju, te procjene sredstava koja se iz stečajne mase isplaćuju prvom i drugom redu prioriteta, mišljenja smo da će povrat sredstava isplaćenih za garantovane depozite biti u stoprocentnom iznosu“, ističe se u izvještaju.”

    Kako se ovo može tvrditi ako su istakli da su se za IBM naplatili malo više od 50%, a Atlas je u mnogo gorem stanju. I zašto nije Vlada insitirala da se tačno zna da li je bilo šta preneseno do sada sa računa Atlas banke, a trebalo je jer je tamo bilo bar 20 mil obavezne i gotovine? Zašto ova sredstva nisu prebačena u FZD?

    100% povraćaja ne mogu ni da sanjaju, pošto imovina Atlasa ne vrijedi mnogo, ako bilo šta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *