Činovnike koji dobrovoljno odu, uz otpremnine, sleduju i beskamatni krediti do 50.000 eura

Službenicima koji sporazumno prekinu radni odnos u javnoj upravi biće, osim otpremnina, ponuđeni izuzetno povoljni beskamatni krediti, najavljeno je u Izvještaju o sprovođenju Plana optimizacije za prvi kvartal tekuće godine.

“Investiciono-razvojni fond (IRF) je izrazio spremnost da postojeći Program kreditiranja tehnoloških viškova koji nudi pogodnosti kao što su 0% kamatna stopa, grejs period do četiri godine i rok otplate do 12 godina, primijeni na sporazumni raskid radnog odnosa”, poručuje se u Izvještaju i dodaje da se novac za kredite može povući i iz budžeta ali iz međunarodnih finansijskih institucija.

Iznos pojedinačnog kredita je do 50.000 eura, s tim da preduzetnici mogu dobiti do 30.000 eura. Naknada za kredit iznosi 0,5 odsto ako se projekat realizuje na sjeveru ili u opštini koja je razvijena ispod prosjeka. Naknada će biti dvostruko veća ukoliko se realizuje u Podgorici ili primorskim opštinama.

Na zvaničnom sajtu IRF-a je navedeno da će, kao instrumente obezbjeđenja kredita, IRF prihvatati standardne mjenice, hipoteku na nepokretnostima gdje procijenjena vrijednost nepokretnosti mora biti najmanje vrijedna koliko i iznos traženog kredita, kao i bankarske garancije.

Garancije Vlade i opština: Za naše čitaoce je zanimljivo da će IRF prihvatiti garancije jedinica lokalne samouprave, garancije Vlade Crne Gore, jemstva bonitetnih pravnih lica, zaloge potraživanja, administrativne zabrane na primanja, minimum jednog, bonitetnog žiranta i druge uobičajene instrumente obezbjeđenja u bankarskom poslovanju u skladu sa aktima IRF-a.

Ovo sve praktično znači da će činovnici koji budu proglašeni tehnološkim viškovima, kao i oni koji sporazumno odu uz otpremnine, imati pravo i na ove veoma povoljne kredite uz garancije Vlade ili lokalne samouprave. Bez obzira što su uzeli otpremninu.

“IRF već ima više programa za podršku biznisu (start up, tehnološki viškovi, žene u biznisu…) tako da pored otpremnine, sporazumci mogu aplicirati i za te ili neke druge programe”, kazano jePortalu Analitika iz Vlade.

Ako se ima u vidu da je prosječna ponderisana kamatna stopa kod komercijalnih banaka u Crnoj Gori 6,18 odsto, a da za većinu kredita nema grejs perioda onda je jasno da su u pitanju izuzetno povoljni kreditni aranžmani koji nijesu dostupni običnim građanima.

Rok za prijavu 30. avgust: Prošle sedmice, Ministarstvo javne uprave, koje ulaže velike napore na ovom reformskom projektu smanjenja glomazne administracije, pozvalo je službenike da se do 30. avgusta prijave za Program sporazumnog raskida radnog odnosa uz isplatu otpremnine..

Na javni poziv se mogu prijaviti zaposleni koji imaju najmanje šest godina radnog staža i koji do 30. avgusta 2019. godine podnesu starješini svog organa zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

U skladu sa odlukom o otpremnini, zaposleni može da se ostvari pravo na otpremninu u visini do 50% mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

U apsolutnim brojkama, o kojima je već Portal Analitika uredno izvijestila, otpremnine se kreću između 1.051 eura za namještenika koji ima šest godna radnog staža, do 16.490 eura koliko će pripasti načelniku sa 30 godina radnog staža.
Straješina organa će o zahtjevu zainteresovanog zaposlenog odlučiti do 30. septembra 2019. godine.

Sa otpremninom pet godina bez posla u državnoj upravi: Prema novoj odluci Ministarstva javne uprave, državni službenik koji uzme otpremninu neće imati pravo da se zaposli pet godina u javnoj upravi.

“Zaposleni kome prestane radni odnos na osnovu pisanog sporazuma, odnosno sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ostvari pravo na otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru, uključujući sve institucije, pravna lica i privredna društva u javnom sektoru, u periodu od pet godina od dana sporazumnog prestanka radnog odnosa”, navodi se u javnom pozivu.

Ministarstvo javne uprave će voditi evidenciju o zaposlenima koji su ostvarili pravo na otpremninu i istu objaviti na svojoj internet stranici.

Prije nego što je predstavljen iznos otpremnina, na osnovu ankete ukupno 1.153 državna službenika na centralnom nivou je iskazalo zainteresovanost da dobrovoljno ode.

Najviše zainteresovanih za sporazumni prestanak radnog odnosa je tada bilo u sektoru zdravstva (296), unutrašnjih poslova (244), finansija (134) i rada i socijalnog staranja (131).

Kako će sada reagovati službenici, ostaje da se vidi…

Samo jedan činovnik proglašen tehnološkim viškom: Ono što je jasno iz Izvještaja, da preko instituta tehnološkog viška Vlada ne može smanjiti broj zaposlenih u državnoj upravi.

Tokom prvog kvartala ove godine, samo je jedan službenik proglašeno tehnološkim viškom, inače zaposlen u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore.

Pošto je u prvom kvartalu zabilježeno povećanje ukupne zaposlenosti na nivou države, kao najperspektivnija mjera za smanjenje broja zaposlenih  slovi davanje otpremnine, pa onda aplikacija za beskmatni kredit Investiciono-razvojnog fonda.

“Cilj ovih mjera nije smanjiti ukupnu zaposlenost, već preusmjeriti zaposlene iz javnog sektora u privatni”, navodi se u Izvještaju.

Zbog usporavanja realizacije Plana optimizacije, Vlada je zdužila Upravu za inspekcijske poslove da intezivira svoje aktivnosti u cilju bolje implementacije Plana optimizacije javne uprave 2018- 2020 i o tome mjesečno izvještava Ministarstvo javne uprave.

Konačni plan predviđa da javna uprava krajem naredne godine ima 3.000 manje službenika nego kada je proces započeo prošle godine.

Izvor: Analitika

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

One comment

 1. Nastavlja se uništavanje stabilnosti i sigurnosti sistema. Upravo izašli podaci o depozitima za jun 2019. godine. https://www.cbcg.me/me/statistika/statisticki-podaci/monetarna-i-finansijska-statistika/monetarne-finansijske-institucije

  Pad depozita na agregatnom nivou u odnosu na decembar 2018 je €198 miliona.

  Pad u odnosu na maj 2019 godine je € 43 mil. Bio bi skoro €80 mil da naše ministarstvo finansija nije krenulo da vodi monetarnu politiku tako što je povećalo svoj depozit za €30-ak miliona. Odliv nerezidenata samo za jedna mjesec €76 mil. (toliko vjeruju u nekvalitetan i nestrateški rad CB CG).

  Ovo su podaci koji van svake sumnje govore o ulasku u krizu koju je izazvao guverenr CB CG i nerad CB CG kontrole, a koju je DPS nakaradnim neustavnim pravnim stavom predsjednice Vrhovnog suda podržao.

  Ovo su sve dokazi koliko je sinoć na plenumu guverner lagao poslanike-ce, a oni iz vladajuće koalicije doborovoljno prihvatili da budu objekt laži.

  Onda PA ne smije da bude platforma za podmetanje da će se mijenjati način rada javne uprave.

  I na osnovu koje procjene rizika se bilo kome, zato što je otišao iz javne urpave, može dati beskamatni kredit. O čemu se ovdje radi? Ovo ni komunisti nisu radili. Ovo ni Japanci ne rade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.