Arapin na čelu najveće izraelske banke

Leumi Banka, najveća bankarska institucija u Izraelu, dobila je novog predsjednika Uprave, čije je ime Samer Haj Jehia.

Informacija bi u normalnim okolnostima zaintrigirala isključivo finansijske krugove, međutim, kada je objavljena, izazvala je ogroman interes na Levantu, iz jednostavnog razloga.

Dr Haj Jehia je prvi izraelski Arapin koji je izabran na čelo najveće i najstarije banke, koja je osnovana kako bi se olakšalo naseljavanje Jevreja u Palestinu.

Pritom je izabran u jakoj konkurenciji, jer preostala trojica kandidata bili su Ohad Marani, izvršni direktor izraelske nacionalne naftne kompanije, bivši zamejnik direktora Teve koja je kupila Plivu, a Hrvatskoj dala ex-premijera Tima Oreškovića, penzionisani brigadni general Šmuel Ben Zvi i investicioni bankar dr Jicak Šarir.

Svaki od njih dobio je po jedan glas, a Jehia čak pet, pa sada vodeću izraelsku banku vodi pripadnik uticajne starosjedilačke arapske porodice

“U izboru Haj Jehije, presudila je činjenica da je on brilijantan ekonomista, a ne nekakva politička korektnost. Ljude koji su glasali za njega jedino zanima finansijski prosperitet Leumi Banke, a ne politika”, komentarisao je The Times of Israel.

Leumi Banka osnovana je finansijskim investicijama cionista iz Velike Britanije, 1902. godine u gradu Jafa, a tada je još uvijek Turska vladala u Palestini.

Sjedište je kasnije preseljeno u Jerusalim.

Učestvovali u osnivanju države

Kada je osnovana država Izrael, Leumi Banka je dobila koncesiju štampanja nove nacionalne valute, a 1971. je proširila poslovanje i kupila Arapsko-izraelsku banku, u kojoj štedi veliki broj izraelskih Arapa.

Danas posluje u SAD-u, Kanadi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Urugvaju, i prema najnovijim izvještajima, vrijednost Leumi Banke iznosi 10,5 milijardi dolara, a u prvom polugodištu prihodi su iznosili 301 miliona dolara. Najveći pojedinačni dioničar je Šlomo Elijahu, nekadašnji liberalni političar, koji se rodio u Bagdadu, a prema Forbesu, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 1,1 milijardu dolara.

Samer Haj Jahia potiče iz Tajbeha, u kojem živi skoro isključivo arapsko stanovništvo. Dolazi iz porodice intelektualaca; njegov otac Muhamed, bio je jedan od prvih arapskih studenata na Univerzitetu u Tel Avivu, gdje je diplomirao kriminologiju, dok je majka nastavnica. Stariji brat Saleem je kardiohirurg u Škotskoj i jedan od voditelja tamošnjeg programa transplantacije srca, a mlađi brat, Rani, radi kao šef finansija u Slobodnoj trgovačkoj zoni u Jordanu.

Radna etika, vratio se iz Amerike u Tajbeh

Arapske porodice povezane su u klanove, a klan Haj Jehia ima približno šest hiljada članova, i najbogatiji je, ali i najuticajniji u Izraelu. Novom čelniku Leumi Banke nikada nije ništa nedostajalo, porodica zemljoposjednika iz okoline Tel Aviva, ne spada u klasičan obrazac kada je riječ o arapskim žiteljima Izraela.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Samer Haj Jehia je nakon završetka studija u Jerusalimu otišao u Ameriku i doktorirao makroekonomiju na prestižnom MIT-u, a zatim je s 37 godina imenovan za potpredsjednika Fidelity Investmenta iz Bostona, jedne od vodećih finansijskih korporacija na svijetu.

Poslije sedam godina se, na opšte iznenađenje, sa suprugom Engleskinjom i njihovo četvoro djece, vratio u Tajbeh, uz obrazloženje da ne želi da mu potomci postanu Amerikanci i zaborave odakle su potekli. Doselili su se u roditeljsku kuću i žive s njegovom majkom, a da bi djeci usadili radnu etiku, čitava porodica vikendima radi na zajedničkom poljoprivrednom imanju.

Odmah je dobio direktorski posao u Leumi Banci, a uz to se i društveno angažovao u izraelskom Vijeću za visoko obrazovanje te organizacijama koje osmišljavaju programe zapošljavanja arapskog stanovništva.

Čestitao mu Benjamin Netanjahu

Jehijin dolazak na čelo najveće banke, tamošnji političari koriste kao dokaz da su Arapi ravnopravni državljani Izraela. Među prvima mu je postavljenje čestitao premijer Benjamin Netanjahu, koji je uputio javnu poruku:

“Čestitam dr Sameru Haj Jahiji na izboru za predsjednika Leumi Banke, i želim puno sreće”.

Još direktniji bio je Maurice Hiršč, jedan od glavnih stratega medijske politike prema Palestincima, koji je u tvitu zaključio da se radi o ključnom dokazu da u Izraelu nema aparthejda:

“Ako je Izrael država aparthejda, kako je onda moguće da dr Samer Haj Jahia postane direktor Leumi Banke? Koliko je crnaca za vrijeme aparthejda u Južnoj Africi zauzimalo slične položaje”, tvitnuo je Hiršč.

Čak su se i desničarski portali suzdržali od otvorenih napada, ali ipak su sarkastično komentarisali kako “čitav svijet vjeruje da Jevreji upravljaju međunarodnim bankarstvom, a sada je najpoznatiju jevrejsku banku preuzeo Arapin, i onda su to ilustrovali uporednim fotografijama Haj Jehije i sve popularnijeg američko-egipatskog glumca Rami Maleka, zbog izuzetno sličnih fizionomija.

Check Also

Evropski fudbal zbog pandemije gubi 4 milijarde eura

Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom ove i naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *