Arapin na čelu najveće izraelske banke

Iako zvuči teško vjerovatno, vijest je istinita, a glasi: Leumi Banka, najveća bankarska institucija u državi Izrael, dobila je 21. jula, novog predsjednika Uprave, koji se zove Samer Haj Yehia.

Informacija bi u normalnim okolnostima zaintrigirala isključivo financijske krugove, međutim, kada je objavljena, izazvala je ogroman interes na Levantu, iz jednostavnog razloga – dr. Haj Yehia je prvi izraelski Arapin koji je izabran na čelo najveće i najstarije banke, koja je osnovana kako bi se olakšalo naseljavanje Jevreja u Palestinu.

Pritom je izabran u jakoj konkurenciji, jer preostala trojica kandidata bili su Ohad Marani, izvršni direktor izraelske nacionalne naftne kompanije, bivši zamjenik direktora Teve, penzionisani brigadni general Shmuel Ben Zvi, te investicioni bankar dr. Yitzak Sharir. Svaki od njih dobio je po jedan glas, a Yehia čak pet, pa sada vodeću izraelsku banku vodi pripadnik uticajne starosjedilačke arapske porodice.

Istorija

“U izboru Haj Yehije, presudila je činjenica da je on briljantan ekonomista, a ne nekakva politička korektnost. Ljude koji su glasali za njega jedino zanima finansijski prosperitet Leumi Banke, a ne politika”, ovih dana je komentarisao The Times of Izrael.

Leumi Banka osnovana je finansijskim investicijama cionista iz Velike Britanije, 1902. godine u gradu Jaffa, (tada je još uvijek Turska vladala u Palestini), a sjedište je kasnije preseljeno u Jerusalim. Kada je osnovana država Izrael, Leumi Banka je dobila koncesiju štampanja nove nacionalne valute, a 1971. je proširila poslovanje i kupila Arapsko-izraelsku banku, u kojoj štedi veliki broj izraelskih Arapa. Danas posluje u SAD-u, Kanadi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Urugvaju, i prema najnovijim izvještajima, vrijednost Leumi Banke iznosi 10,5 milijardi dolara, a u prvom polugodištu prihodi su iznosili 301 milion dolara. Najveći pojedinačni dioničar je Shlomo Eliyahu, nekadašnji liberalni političar, koji se rodio u Bagdadu, a prema Forbesu, njegovo bogatstvo procjenjeno je na 1,1 milijardu dolara.

Samer Haj Yahia potiče iz Taybeha, u kojem živi skoro isključivo arapsko stanovništvo. Dolazi iz porodice intelektualaca; njegov otac Muhamed, bio je jedan od prvih arapskih studenata na Univerzitetu u Tel Avivu, gdje je diplomirao kriminologiju, dok je majka nastavnica. Stariji brat Saleem je kardiokirurg u Škotskoj i jedan od voditelja tamošnjeg programa transplantacije srca, a mlađi brat, Rani, radi kao šef financija u Slobodnoj trgovačkoj zoni u Jordanu.

Radna etika

Arapske porodice povezane su u klanove, a klan Haj Yehia ima približno šest hiljada članova, i najbogatiji je, ali i najuticajniji u Izraelu. Novom čelniku Leumi Banke nikada nije ništa nedostajalo, porodice su vlasnici ogromnih zemljoposjeda u okolini Tel Aviva, i sigurno ne spadaju u klasični obrazac kada je riječ o arapskim žiteljima Izraela. Zahvaljujući finansijskoj potpori, Samer Haj Yehia je nakon završetka studija u Jeruzalemu, otišao u Ameriku i doktorirao makroekonomiju na prestižnom MIT-u, a zatim je kao 37-godišnjak, imenovan za potpredsjednika Fidelity Investmenta iz Bostona, jedne od vodećih financijskih korporacija na svijetu. Onda se poslije sedam godina – na opće iznenađenje – sa suprugom Engleskinjom i njihovo četvero djece, odlučio vratiti u Taybeh, uz obrazloženje kako ne želi da potomci postanu Amerikanci i zaborave odakle su potekli. Doselili su se u roditeljsku kuću i žive s njegovom majkom, pa kako bi djeci usadili radnu etiku, čitava porodica vikendima radi na zajedničkom poljoprivrednom imanju. Odmah je dobio direktorski posao u Leumi Banci, a usto se i društveno angažovao u izraelskom Vijeću za visoko obrazovanje te organizacijama koje osmišljavaju programe zapošljavanja arapskog stanovništva.

Yehijin dolazak na čelo najveće banke, tamošnji političari koriste kao dokaz da su Arapi ravnopravni državljani Izraela. Među prvim koji su čestitali našao se premijer Benjamin Netanyahu, koji je uputio javnu poruku “čestitam dr. Sameru Haj Yahiji na izboru za predsjednika Leumi Banke, i želim puno sreće”. Još direktniji bio je Maurice Hirsch, jedan od glavnih stratega medijske politike prema Palestincima, koji je u tweetu zaključio da se radi o ključnom dokazu da u Izraelu nema aparthejda: “Ako je Izrael država aparthejda, kako je onda moguće da dr. Samer Haj Yahia postane direktor Leumi Banke? Koliko je crnaca za vrijeme aparthejda u Južnoj Africi zauzimalo slične položaje”, tvitao je Hirsch.

Čak su se i desničarski portali suzdržali od otvorenih napada, no, ipak su sarkastično prokomentarisali kako “čitav svijet vjeruje da Jevreji upravljaju međunarodnim bankarstvom, a sada je najpoznatiju jevrejsku banku preuzeo Arapin”, i onda ilustrovali fotografijama Haj Yehije i sve popularnijeg američko-egipatskog glumca Rami Maleka, zbog izuzetno sličnih fizionomija.

Jutarnji.hr

Check Also

Sive prognoze Banke Slovenije: Banke u blažem scenariju na nuli, u težem na gubitku

Prema analizi Banke Slovenije, u slučaju pada ekonomske aktivnosti od oko 6 odsto, slovenačke banke …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *