YouTuberi iz Evrope organizuju se u sindikat

Na problem manjka transparentnosti u primjeni pravila YouTubea razni se autori video sadržaja već neko vrijeme upozoravaju, a neki od njih preduzimaju i nešto veće akcije kako bi se skrenula pažnju na probleme YouTubera.

Oni, naime, koji žive od reklama ponekad dođu u situaciju da im YouTube bez objašnjenja demonetizuje video isječke ili ih uklanja s platforme, dok je proces žalbe na takve postupke komplikovan i dugotrajan.

Organizovani u neformalnu grupu , YouTuberi su pokrenuli inicijativu FairTube. Njome žele od YouTubea da dobiju transparentnije upute i pojašnjenja nekih odredbi, postavljanje ljudske službe za korisnike umjesto automatizovanih sistema, stvaranje nezavisnog tijela za medijaciju kod sporova, kao i uključivanje autora sadržaja u donošenje najvažnijih odluka koje se tiču upravljanja YouTubeom.

Vođa ovog pokreta, njemački Youtuber Jörg Sprave.

Nezavisni evropski YouTuberi dobili su i podršku najvećeg njemačkog sindikata IG Metall, koji osim industrijskih radnika okuplja i one iz područja električkog inženjerstva, IT-ja i drugih grana privrede. Sada, osnaženi ovim sindikatom, autori s YouTubea žele da provjere jesu li prakse koje Googleov servis praktikuje u Evropskoj uniji u skladu s ovdašnjim propisima, tj. ima li smisla YouTubere tretirati kao zaposlene ove kompanije. Isto tako žele da povećaju  transparentnost na relaciji platforma-kreatori.

YouTubeu su dali rok do 23. avgusta da odgovori na njihove zahtjeve, a u suprotnom će pokrenuti pravne procedure.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *