Slovenija oporezuje rudarenje kriptovaluta

Dodajte komentar

Finansijska uprava Slovenije (Furs) upozorila je da rudarenje kriptovaluta i trgovina predstavljaju aktivnosti koje moraju biti propisno registrirane i oporezovane.

U posljednjem velikom slučaju jednu osobu su oporezovali zbog rudarenja za 100 hiljada eura.

U kontroli je utvrđeno da je fizička osoba rudrila virtualne valute, a prilivi su predstavljali dohodak od obavljanja djelatnosti, jer ih je ta osoba ostvarila redovnim i stalnim trgovanjem, a pritom ta aktivnost nije registrovana.

“Pronalaženje rada na crno rezultiralo je činjenicom da je fizička osoba podnijela samoprijavu na temelju koje je uplatila gotovo 100.000 eura poreza na dohodak od poslovnih aktivnosti”, objasnila je Uprava za finansije, izvijestio je RTV Slovenije.

Koliko je ljudi u Sloveniji se bavi trgovinom kriptovalutama ili rudarenjem nije poznato. Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji djelatnosti jedna je od djelatnosti obrade podataka i srodnih djelatnosti, a trgovina kriptovalutima svrstana je među ostale neklasificirane prateće poslovne aktivnosti.

Furs, u kontekstu nadzornih postupaka nad fizičkim osobama koje rudare ili trguju virtualnim valutama, dobija razne informacije, uključujući međunarodnu razmjenu informacija između poreznih uprava i od subjekata koji imaju informacije koje su relevantne za obračun dohotka na temelju naslova virtualne valute, dodali su.

Osoba koja ne obavlja djelatnost, u načelu, ne plaća kapitalnu dobit od prodaje virtualnih valuta. Ako pojedinac obavlja djelatnost, mora platiti porez kao i svaki drugi trgovac ili društvo, ovisno o obliku poslovanja koji koristi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *