Ryanairove karte 6% jeftinije

Irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair u ponedjeljak je objavio u sklopu finansijskog izvještaja da bi cijene karata u ljetnjem periodu mogle pasti za 6 odsto zbog prekapacitiranosti u Njemačkoj ali i strahovanja od efekata brexita u Velikoj Britaniji.

Ipak, kompanija je zadržala procjene profitabilnosti za ovu godinu. Ryanair je za drugo tromjesečje objavio dobit nakon oporezivanja od 243 miliona eura, 21 odsto nižu nego godinu ranije kada je profit iznosio 309 miliona eura.

Ali i to je bolje od očekivanja s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa očekivali 232 miliona eura.

Nižu kvartalnu dobit kompanija je pripisala padu cijena karata za 6 odsto, a pojeftinjenje po sličnoj stopi očekuje i u nastavku ljetnje sezone.

Iz tog razloga će prosječna cijena karata u godinu dana do kraja marta 2020. godine dosegnuti nižu tačku u predviđenom rasponu od pada za 2 odsto do rasta od jedan posto.

Uprkos tome, Ryanair je zadržao procjene profitabilnosti za ovu fiskalnu godinu koje se kreću u rasponu od 750 do 950 miliona eura. Analitičari očekuju da će Ryanair za ovu godinu iskazati 832 miliona eura dobiti.

“Rezultati za drugi kvartal nijesu toliko loši koliko se očekivalo”, istakao je u bilješci Gerald Khoo, analitičar Liberuma, javlja Reuters.

Dodao je kako su prihodi od prodaje karata bilo nešto lošiji od očekivanja, ali su prihodi od dodatnih opcija daleko nadmašili očekivanja.

Što se tiče poslovnih očekivanja u ovom tromjesečju, analitičari upozoravaju kako je prije 10-ak dana najavljen štrajk pilota u Velikoj Britaniji i Irskoj i kabinskog osoblja u Portugalu.

Finansijski direktor Niall Sorohan odbio je da komentariše kako će se ti mogući štrajkovi odraziti na poslovanje ali je spomenuo kako je “pomalo neobičan” trenutak najavljenog štrajka s obzirom na zabranu leta Boeinga 737 MAX i britansko napuštanje Evropske unije, prenosi Reuters.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *