Ne pokazuje slabosti samo Njemačka: Austrija u laganoj recesiji

Dodajte komentar

Nakon slabosti u kojima se našla najjača ekonomija u Evropi, Njemačka, o padu ekonomskih aktivnosti izvijestili su i u Austriji.

Lagana recesija austrijske industrije koja je započela u proljeće sve se jače povećava, izvijestio je list Standard.
Sa tri mjeseca kašnjenja, nižu proizvodnju u julu – prvi put od marta 2016. – pratio je pad zaposlenosti, pokazao je trenutni indeks menadžera nabave Banke Austrije za juli objavljen u ponedjeljak.

Na početku trećeg tromjesečja indeks je četvrti mjesec zaredom bio ispod praga rasta od 50 bodova, na 47 bodova.

“Pokazatelj ukazuje na trenutno najnepovoljniji razvoj austrijske industrije u gotovo pet godina”, rekao je glavni ekonomist Bank Austria Stefan Bruckbauer.

U prvoj polovici godine zaposlenost se povećala za oko 2,1 posto (13 000 radnih mjesta) na nešto manje od 630 000 uprkos slabijoj potražnji.

“Zbog izvrsne industrijske ekonomije posljednjih godina, stopa nezaposlenosti u proizvodnom sektoru smanjila se na prosječno 3,7 posto do prve polovice 2019. – nakon 3,8 posto u 2018.”, rekao je ekonomista Bank Austria Walter Pudschedl.

Dakle, situacija na ovom području “i dalje je značajno povoljnija nego u cijeloj ekonomiji”, za koju se očekuje da će u 2019. godini biti na godišnjem prosjeku od 7,4 posto.

Međutim, značajno smanjenje količine nabave, smanjenje primarnih zaliha i prvi pad zaposlenosti u julu pokazali su “trajnu nesigurnost”, naglasio je Bruckbauer. “Čak i na godišnjem nivou, izgledi za austrijsku industriju su se prilično pogoršali.” Dvanaestomjesečni indeks očekivanja u proizvodnji pao je na 49,3 boda, “najniže od februara 2015.”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *