Kritičko dekodiranje – Balkanski arhitektonski bijenale 2019.

Dodajte komentar

Ovogodišnji Balkanski arhitektonski bijenale je organizaciono i institucionalno podržan od strane Fondacije Saša Marčeta. Održaće se u novembru, u velelepnom zdanju Bioskopa Balkan, koji prolazi kroz fazu potpune rekonstrukcije po projektu dr Dijane Adžemović Anđelković, dr Vladimira Anđelković i Aleksandra Bogojevića.

Kao uvertira i najava događaja, u subotu 20. jula, u Bioskopu Balkan, održana su predavanja dosadašnjih nagrađenih autora i diskusija pod nazivom „BAB – Dosadašnja iskustva“.

Ispred Fondacije Saša Marčeta publici se obratila Ksenija Dunjić, pomoćnik direktora, koja je ukazala da je to mlada neprofitna organizacija koja je osnovana sa ciljem da svojim djelovanjem doprinese razvoju i popularizaciji kulture, nauke i umetnosti. Novim konceptom Bioskopa Balkan, fondacija će predstavljati podršku i dinamičnu vezu između između umjetnika, edukatora, urbanista, medija, kompanija i najšire javnosti, a u cilju promovisanja kulturno-umetničkih događaja.

Istoričar umjetnosti Marko Stojanović, direktor BAB-a, u svom izlaganju sažeo je iskustva sa prethodnih arhitektonskih stručno-izložbenih susreta, upućujući na bogat program BAB-a 2019. Kroz rakurs refleksivne prakse, Marko je ukazao na progres i postepeno napredovanje Bijenala od njegovih najranijih dana do ovogodišnjeg događaja kojeg su podržali najreferentniji profesionalni autoriteti i institucije kulture u zemlji i regionu, prenosi portal gradnja.rs.

Arhitekta dr Sonja Radović Jelovac, predsjednica žirija BAB 2019, održala je inspirativno predavanje o najsvežijim projektima višestruko nagrađivanog crnogorskog Synthesis Studija. Kroz tipologiju višeporodičnog stanovanja, elitnih porodičnih vila i planinskih rizorta, Sonja dekodira obrasce progresivnih nastojenja razvoja crnogorske savremene arhitekture, baziranih na kritičkom promatranju lokalnih i internacionalnih uticaja, tradicionalnih materijala i savremenih tehnika gradnje.

Arhitekte dr Dijana Adžemović Anđelković i dr Vladimir Anđelković, članovi žirija BAB 2019, su kroz projekat rekonstrukcije Bioskopa Balkan i kroz projekat porodične kuće u Novom Sadu prikazali krajnje domete kritičkog promišljanja odnosa istorije i savremenosti, promenljivog i naslijeđenog, provincijalnog i progresivnog. Kroz projekat rekonstrukcije Bioskopa Balkan, Dijana i Vladimir su prikazali različite pojavne mogućnosti prostorne multifunkcionalnosti. Kroz projekat porodične kuće u Novom Sadu arhitekte su pokazale da karakter i identitet prostora leže, prije svega, u materijalu i detalju, što se u domaćoj arhitektonskoj praksi često zanemaruje.

Dekodiranje Balkana – Kritički regionalizam

Tema ovogodišnjeg BAB-a je Dekodiranje Balkana, koncept koji je osmislila Dr Tatjana Mrđenović, komesar BAB-a, odnosno razlaganje i rasklapanje obrazaca interpretacija koncepcije kritičkog regionalizma na način kako ga je uspostavio Kenet Frempton, a preuzeo i razradio Ranko Radović.

Kritički regionalizam je stvaralački pristup koji teži da se suprostavi nedostatku smisla i značenja rutinske arhitektonske prakse, s jedne strane, te silama globalnog kapitala i generičkog internacionalizma, s druge. U tom smislu, regionalizam se ne tumači kao reaktuelizacija simbola nacionalnih identiteta i raznih istoricizama, već kao reakcija savremenog kreativnog duha na naslijeđeno stanje materijalnih stvari, a u formi diverzifikacije obrazaca rešavanja ustaljenih problema u svakodnevnoj arhitektonskoj praksi.

Crna Gora – Zemlja domaćin

BAB 2019 donosi jedan značajan novitet. Od ove godine, Balkanski arhitektonski bijenale imaće svoju zemlju-domaćina. Pod rukovodstvom ambasadorke dr Sonje Radović Jelovac, arhitekte, dizajneri i istraživači iz Crne Gore ove godine u Beogradu imaće posebno mjesto i značaj na smotri najkreativnijih ideja i realizacija.

Borba protiv nedostatka smisla

Kao i svake godine, prijava i učešće na Balkanskom arhitektonskom bijenalu mogući su u tri kategorije: urbanizam i arhitektura, nameštaj i dizajn, te naučno-istraživačka konferencija.

Prijave i pitanja mogu se dostaviti-postaviti putem e-mail adresa: [email protected][email protected] i [email protected]. Ako smatrate da se svojom praksom odupirete nedostatku smisla i značenja, onda upravo vaš projekat očekujemo videti u Bioskopu Balkan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *