Čanji: Prvo analiza tržišta, pa onda spisak sa viškom zaposlenih

Predsjednik i glavni i izvršni direktor mađarske OTP banke Šandor Čanji kazao je da je sigurno da oko 400 ljudi neće ostati bez posla nakon spajanja Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Podgoričke banke kao što to tvrdi Sindikat banaka, već će ta cifra biti mnogo manja.

“Čini se da Sindikat zna više nego mi. Ja ne znam koliko će radnika ostati bez posla, jer se mora izvršiti analiza tržišta. Postoje očekivanja da ako dođe do spajanja banaka da će doći i do smanjenja broja radnika. Koliko tačno još ne znamo. Ako budemo imali veliki rast privrede to će zahtijevati veći broj službenika, a kako sam shvatio raste sektor građevinarstva i poslovanja sa stanovništvom. Ne znam kakav će biti krajnji rezultat. U svakom slučaju ono što mogu reći da će to biti jedan postupan proces i neće biti 400 radnika otpušteno, nego mnogo manje”, kazao je Čanji u razgovoru za “Vijesti”.

OTP grupa, koja je jedini vlasnik CKB-a, kupila je Podgoričku banku, članicu “Societe Generale Groupe”, za 35,63 miliona eura. Planirano je da se cjelokupni proces spajanja završi do jeseni 2020. godine.

Čanji je kazao da su u poslednje četiri godini kupili 10 banaka u regionu i da zasad ne vidi prostor za dalje širenje, ali ne znači da ga neće biti ako prepoznaju neku banku koja bi se uklopila u portfelj OTP grupe.

“Kupil ismo banku u Bugarskoj, dvije u Srbiji, Sloveniji, Albaniji, Moldaviji… Ne kažem da ćemo stati, a sada ne vidim neku ciljanu banku koju bismo kupili. Ako prepoznamo banku koja se uklapa u naš portfelj ili nađemo banku u zemlji u kojoj smo već prisutni razmišljali bismo o nekoj akviziciji”, rekao je Čanji.

On je dodao da su potpisali ugovor sa francuskom “Sosiete Generale Groupom” za preuzimanje njihove banke u Srbiji i da trenutno čekaju saglasnost Narodne banke Srbije za taj posao.

Čanji je kazao da spajanje CKB-a i Podgoričke banke neće uticati na kretanje kamatnih stopa, jer one zavise od tržišta, monetarne politike, inflacije…

Moguće da platni promet bude jeftiniji

Na pitanje da li građani mogu očekivati jeftiniji platni promet između banaka u regionu koje pripadaju OTP grupi Čanji je kazao da se nada da će platni promet biti povoljniji.

“Mogu reći da OTP grupa nudi povoljne uslove i da smo ispod prosjeka po cijeni transakcija. Trudimo se unutar grupe da obezbijedimo povoljne uslove za naše klijente i pri korišćenju bankomata i ako se ne radi o gotovinskim transakcijama. Kada je riječ o prenosu novca i tu se trudimo da snizimo troškove”, rekao je Čanji.

Izvor: Vijesti online

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

One comment

  1. “Ako prepoznamo banku koja se uklapa u naš portfelj ili nađemo banku u zemlji u kojoj smo već prisutni razmišljali bismo o nekoj INKVIZICIJI” Hahahahahaha Polakote Madjari! 😀 Tesko zemlji u kojoj se njima neka banka svidi 😀 PS. Ako cete vec da koristite fancy strane rijeci, onda je u pitanju AKVIZICIJA, a niposto ne inkvizicija :-DDD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *