T-Mobile ima otvoren put za akviziciju vrijednu 26 milijardi dolara

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak uslove pod kojima će dopustiti spajanje američke kćerke kompanije njemačkog T-Mobilea i jednog od najvećih pružalaca telekomunikacionih usluga na tamošnjeg tržištu, korporacije Sprint.

Ako se žele vlasnički povezati i ujediniti poslove, T-Mobile i Sprint, prema rješenju američkog Ministarstva pravosuđa, moraju prodati dio prepaid usluga i televizijsku kompaniju Dish Network Corporation. Prema istom zahtjevu, kompanije koje se namjeravaju vlasnički povezati moraju prepustiti dio biznisa Dishu.

U preuzimanje Sprinta, čija je vrijednost procijenjena na 26,5 milijardi dolara, T-Mobile, u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma koji je prisutan i na našem tržištu, krenuo je u jesen 2017., suočivši se sa antimonopolskim odredbama u američkom zakonodavstvu. Preuzimanjem Sprinta T-mobile je postao treći najjači teleoperater u SAD-u sa 114 miliona pretplatnika. AT&T najveći američki telekom ima 156 miliona pretplatnika, a drugi Verizon 118 miliona.

Dio američkih saveznih država kojih se najviše tiče sporazum T-Mobilea i Sprinta, a čije su interese u arbitriranju Ministarstva pravosuđa branile kancelarije državnih advokata, izrazilo je sumnju u scenario prema kojem će uslovna dozvola za spajanje razviti konkurenciju i sniziti cijene telefoniranja i ‘surfovanja’ za potrošače.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a, ipak, obrazložilo je ‘zeleno svjetlo’ za spajanje dva teleoperatera uz uslov prodaje dijela biznisa Dishu, potrebom osiguravanja konkurencije među telekomima u razvijanju napredne 5G mreže.

U proceduru izdavanja dozvole T-Mobileu i Sprintu bila su uključena državna tužilaštva Nebraske, Kanzasa, Ohaja, Oklahome i Južne Dakote, a Ministarstvo pravosuđa navodi kako je spomenuto rješenje doneseno uz saglasnost državnih tužilaštava.

U svakom slučaju, dio ulagača zacijelo je već profitirao od uslovne dozvole spajanja T-Mobilea i Sprinta, jer je dionica T-Mobilea na američkom tržištu kapitala skočila nakon objave spomenutog dopuštenja Ministarstva pravosuđa, za 5,3 odsto, dosegnuvši vrijednost od 84 dolara i 17 centi. Porasle su iz istih razloga i dionice Sprinta, i to za 7,1 odsto, kao i Disha, za 0,7 odsto.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.