Investitori tuže pet britanskih banaka zbog namještanja kurseva deviza

Grupa investitora podnijela je u Velikoj Britaniji kolektivnu tužbu protiv banaka Barkliz, “JP Morgan”, Rojal Benk ov Skotland (RBS), UBS i Sitigrup, koje terete za namiještanje kurseva na globalnom deviznom tržištu.

Tužba, koja je prema procenama vrijedna više od jedne milijarde funti (1,24 milijarde dolara), podnijeta je danas Apelacionom sudu za konkurenciju (CAT) u Londonu, saopštila je američka advokatska kancelarija “Skot&Skot”, prenosi Rojters.

“JP Morgan”, RBS i UBS su odbili da daju komentar, a Barkliz i Sitigrup za sada nisu odgovorili na zahtjeve britanske agencije za komentarom.

Neke od najvećih svjetskih investicionih banaka već su zajedno platile više od 11 milijardi dolara na ime nagodbi sa američkim, britanskim i evropskim regulatorima u sudskim sporovima u kojima su tužene za namiještanje kurseva na tržištima valuta.

Advokati tužitelja se nadaju da će u Velikoj Britaniji ponoviti uspjeh kolektivnih tužbi u SAD-u protiv banaka, uključujući “Goldman Saks”, HSBC i Barkliz, u kojima su veliki investitori dobili obeštećenje u iznosu 2,3 milijarde dolara.

Evropska unija je u maju ove godine kaznila pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi eura (1,19 milijardi dolara) za namještanje deviznih kurseva preko brokerskih kartela poznatih pod nazivima “Eseks Ekspres” i “Trostruki Banana Split”.

Check Also

Ovako izgleda svijet kada avioni skoro da ne lete

Avio-industrija se ove godine nalazi u jednoj od najvećih kriza u istoriji. Naime, zbog korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *