Od Evropske unije osam miliona za otpremnine

Dodajte komentar

Za sporazumni raskid radnog odnosa u javnoj upravi na centralnom nivou zainteresovana su 1.153 zaposlena, a na lokalnom 826, navedeno je u Vladinom izvještaju o optimizacijijavne uprave.

Najviše zainteresovanih je u zdravstvu 296, unutrašnjim poslovima 244, finansijama 134 i rada i socijalnog staranja 131. U opštinama je najviše zainteresovanih u firmama i drugim oblicima organizovanja 515, lokalnim upravama 241 i javnim ustanovama 70 pojašnjeno je u ovoj informaciji, u kojoj se dodaje da su se zaposleni izjašnjavali bez informacije o visini otpremnine, odnosno prije nego što je Vlada usvojila uredbu. Zato su, ističu, moguća određena pomjeranja u broju zaposlenih koji su izrazili interesovanje.

U međuvremenu je Vlada usvojila odluku o visini otpremninam, a Ministarstvo finansija pozvalo sve zainteresovane da se jave do 30. avgusta, a o zahtjevu će biti odlučeno do 30. septembra 2019.

Visina otpremnine je do polovine bruto zarade za svaku godinu staža, s tim što ne može biti veća od 15 bruto zarada zaposlenog. Kome do 67 godina fale dvije godine za odlazak u penziju može dobiti otpremninu do šest bruto zarada pojašnjeno je u pozivu.

Ko uzme otpremninu pet godina se ne može ponovo zaposliti u javnoj upravi, osim ako vrati kompletan iznos. Umjesto da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru on je povećan za 50 ljudi. Na državnom nivou zaposlena su 143 čovjeka, a iz opštinskih služni otišla su 93, tako da je sada na centralnom nivou 39.312 zaposlenih, a na lokalnom 12.174. Cilj je bio da se do kraja 2020. broj zaposlenih na centralnom nivou smanji za 1.966, a na lokalnom za 1.217. Za otpremnine je planirano osam miliona eura u dvije tranše u okviru budžetske podrške EU.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *