U Baru će se graditi hotel sa pet zvjezdica

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore danas je dala saglasnost za prodaju nepokretnosti sa investicionim ulaganjima u opštini Bar, radi izgradnje ekskluzivnih objekata turizma, i to hotela kategorije pet zvjezdica.

Riječ je, kako je saopšteno, o zemljišnoj parceli ukupne površine 29 hiljada metara kvadratnih, a međuresorska Tenderska komisija zadužena je da sprovede postupak prodaje putem prikupljanja ponuda, pri čemu je minimalna cijena 132 eura po metru kvadratnom.

Kao jedan od kvalifikacionih uslova za učešće na tenderu predviđeno je da ponuđač dostavi pismo o namjerama, potpisano sa renomiranom kompanijom koja u svom vlasništvu ili suvlasništvu i pod upravljanjem ima najmanje dva hotela i/ili rizorta u kategoriji od minimum pet zvjezdica.

„Minimum investicionih ulaganja je određen u iznosu od 50 miliona eura, za period od pet plus tri godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

U skladu sa Zakonom o državnoj upravi, Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje. Dopunom se spisku opština kojima se povjerava inspekcijski nadzor nad eksploatacijom riječnih nanosa iz vodotoka dodaje i opština Tuzi, kako bi rijeka Cijevna bila efikasnije zaštićena od nelegalne eksploatacije.

Utvrđen je Prijedlog odluke o donošenju Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal” Tivat. Izradom Izmjena i dopuna DSL, kojim su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, stvoreni su uslovi za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja. Kroz Izmjene i dopune DSL su obezbjeđeni uslovi za valorizaciju ovog prostora, uz poštovanje smjernica koje proizilaze iz zakonske regulative i svih dokumenata koji se odnose na zaštitu prirode i kulturnog nasljeđa. Dokument je pripremljen po postupku predviđenom Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, uključujući i sprovedenu javnu raspravu, kao i kompletnu proceduru vezanu za stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu.

Na osnovu Zakona o putevima, Vlada je dala saglasnost na Prijedlog odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Opštine Tuzi.

Vlada je donijela odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za: potrebe privremenog napajanja električnom energijom gradilišta autoputa Bar – Boljare, dionica Smokovac – Mateševo; rekonstrukciju Regionalnog puta Međuvršje – Ivanova korita; izgradnju STS 10/04 KV „Rasova”, priključnog 10 KV dalekovoda i rekonstrukcije dijela NN mreže u zahvatu PUP-a KO Njegovuđa, Opština Žabljak; proširenje jugozapadnog dijela PK „Potrlica” Rudnika uglja.

Vlada se upoznala Informacijom o statusu donošenja podzakonskih akata koji proizilaze iz Zakona o administrativnim taksama i Zakona o lokalnim komunalnim taksama. Imajući u vidu da je novim zakonima propisana obaveza lokalnih samouprava da donesu podzakonske akte do 31. jula ove godine, ali je do sada samo devet opština dostavilo predloge odluka, Vlada je preporučila lokalnim samoupravama da u što kraćem roku ispune ovu zakonsku obavezu.

Razmatrajući prijedloge odluka o lokalnim administrativnim i komunalnim taksama u Opštini Nikšić, Vlada nije dala saglasnost na Prijedlog odluke o lokalnim administrativnim taksama, dok je na Prijedlog odluke o lokalnim komunalnim taksama dala saglasnost.

Takođe, Vlada nije dala saglasnost na predloženu odluku o lokalnim administrativnim taksama Glavnog grada – Podgorice, ali se saglasila sa Prijedlogom odluke o lokalnim komunalnim taksama Glavnog grada – Podgorice.

Vlada je dala saglasnost na Ugovor o korišćenju morskog dobra, zaključen između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Konzorcijuma, koga čine „Northstar” doo iz Podgorice i „Equest Capital Limited”.

Vlada je prihvatila Statut „Naučno-tehnološkog parka Crne Gore” društva sa ograničenom odgovornošću. „Naučno-tehnološki park Crne Gore” društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovano je kao višečlano društvo, radi podsticanja i povezivanja inovativnih, naučnih, preduzetničkih i privrednih kapaciteta u Crnoj Gori i opšteg ekonomskog razvoja Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *