Raste broj zaposlenih u javnoj upravi

Dodajte komentar

Broj zaposlenih na centralnom nivou javne uprave povećan je za 143, pokazuju podaci Ministarstva javne uprave o realizaciji plana optimizacije, kojim se predviđa smanjenje a ne uvećanje broja zaposlenih. U izvještaju o realizaciji plana za prvi kvartal navodi se da su zaposlenja na centralnom nivou uzrokovala bolovanja zaposlenih, posebno u prosvjeti, piše Dan.

Plan optimizacije donekle se sprovodi na lokalnom nivou, gdje je tokom prva tri mjeseca broj zaposlenih smanjen za 93. U ovom periodu je zaposleno 137 lica, od čega najviše na osnovu radnih angažovanja na određeno i neodređeno vrijeme, ali bez odobrenja užeg kabineta Vlade, dok je lokalni nivo napustilo 230 zaposlenih.

Prema polaznim vrijednostima, na centralnom nivou ima 39.312 zaposlenih, a na lokalnom 12.174. Država do kraja ove godine treba da smanji broj zaposlenih za 3.183 (1.966 zapos lenih na centralnom i 1.217 na lokalnom nivou), a ispunjavanje ovih indikatora direktno je vezano za transfer dvije varijabilne tranše u iznosu od osam miliona u okviru sektorske budžetske podrške koju pruža EU.

Na centralnom nivou je do najvećeg neto povećanja došlo u sektorima prosvjete (188), unutrašnjih poslova (22) i finansija (15), a do najvećeg neto smanjenja u sektorima zdravstva (39), poljoprivrede i ruralnog razvoja (11), kao i u sudstvu i tužilaštvu (10). Na osnovu raspoloživih podataka Ministarstva javne uprave, od ukupnog povećanja na centralnom nivou, koje iznosi 130 zaposlenih, najveći broj lica zaposlen je uz odobrenje užeg kabineta Vlade 91, što čini 70 odsto ukupnog povećanja.

Slijede zapošljavanja po osnovu javnih oglasa započetih prije početka sprovođenja plana optimizacije 37 zaposlenih, odnosno 28,5 odsto ukupnog povećanja, dok su bez odobrenja užeg kabineta Vlade zaposlena dva lica navodi se u kvartalnom izvještaju resora koji vodi Suzana Pribilović.

Podaci ministarstva pokazuju da je u januaru bolovanje koristilo oko 1.139 zaposlenih, u februaru 1.435, a u martu 1.360.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *