Najboljim državnim službenicima po 500 eura varijabile

Dodajte komentar

Ministarstvo javne uprave predložilo je Vladi da se najbolji službenici javne uprave nagrade sa po 500 eura neto varijabile.

Ranije, predstavnici stručne komisije izabrali su Farisu Kurpejović iz Ministarstva finansija za najveći doprinos transparentnosti javne uprave, Ljuba Jankovića iz Ministarstva pravde, za najveći doprinos digitalizaciji i razvoju eUprave, Jelenu Konatar iz Ministarstva prosvjete, za najinovativniji projekat iz oblasti pružanja usluga.

Takođe, za najveći doprinos reformi javne uprave u 2018. godini, na predlog neposrednih rukovodilaca organizacionih jedinica u Ministarstvu javne uprave, ministarka javne uprave izabrala je službenice ovog ministarstva Jelenu Pejović i Jovanu Nišavić.

Stručna komisija koju je obrazovalo Ministarstvo javne uprave su činili: Suzana Pribilović, ministarka javne uprave, predsjednica, Aleksandar Drljević, glavni pregovarač, član, Goran Jovetić, državni sekretar, član, Svetlana Vuković, direktorica Uprave za kadrove, članica i Jelena Mrdak, menadžerka programa reforme javne uprave i EU integracija u UNDP-u, članica.

Odredbom člana 21 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (»Sl.list CG«, br. 16/16, 83/16, 21/17, 42/17, 12/18, 39/18, 42/18 i 34/19), propisano je da varijabilni dio zarade, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, pripada zaposlenom sa izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada.

Odlukom o varijabilnom dijelu zarada („Sl.list CG“ br. 32/16 i 28/17), u članu 3 propisano je da varijabilni dio zarade može da ostvari zaposleni koji ostavarije izuzetne rezultate i kvalitet rada, dok je članom 4 stav 1 tačka 1, propisano da se izuzetni rezultati i kvalitet rada zaposlenog, cijene na osnovu posebnog doprinosa unapređenju procesa rada organa, odnosno službe u kojoj je zaposlen.

Odredbom člana 5 navedene Odluke propisano je da varijabilni dio zarade zaposlenom za pojedini mjesec iznosi do 50% prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, po podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike.

“Imajući u vidu izloženo, kao i doprinos koji su pomenuti službenici dali u procesu reforme javne uprave, a u cilju motivacije službenika za budući rad, predlažemo da se imenovanim službenicima dodijeli varijabilni dio zarade u visini od 500,00 eur-a neto (769,23 EUR-a bruto iznos), na teret budžeta potrošačkih jedinica u kojima su službenici zaposleni“, navodi se u Informaciji koja je juče usvoijena na Vladi.

Skupština Ujedinjenih nacija 2003. godine proglasila je 23. jun kao Međunarodni dan javne uprave. Obilježavanjem Dana javne uprave želi se ukazati na značaj i doprinos javne administracije u razvoju društva i zajednice, na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Cilj je da se promovišu principi i vrijednosti na kojima počiva rad javne uprave, afirmiše uloga i doprinos javnih službenika u stvaranju efikasne i odgovorne javne uprave, kao i da se ohrabre mladi ljudi za razvijanje karijere u javnom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *