Katastrofalan gubitak Tesle, akcije pale 10 posto

Proizvođač električnih automobila Tesla uznemirio je investitore objavom neočekivano velikog gubitka u drugom tromjesečju 2019. godine.

Kompanija je zabilježila neto gubitak od 408 miliona dolara, uključujući 117 miliona dolara za restrukturiranje i druge troškove, a te je novosti saopštila dioničarima u srijedu putem pisma.

Tesline dionice pale su za više od 10 posto u poslijepodnevnom trgovanju. Iako su investitori očekivali gubitke, rezultati su bili puno gori od očekivanih, rekli su analitičari.

Proizvođač automobila, kojim upravlja kontroverzni preduzetnik Elon Musk, saopštio je da je u drugom tromjesečju zabilježio rekordne isporuke od 95.356 vozila te rekordnu proizvodnju od 87.048 vozila, ocijenivši to „važnom prekretnicom koja predstavlja brz napredak u upravljanju globalnom logistikom i operacijama isporuka velikih količina”.

Proizvođač automobila je potvrdio da je na dobrom putu da u Kini krajem godine pokrene proizvodnju svog električnog vozila Model 3, dok će do jeseni 2020. godine u kalifornijskom Fremontu pokrenuti proizvodnju vozila Model Y.

Model 3 prvi je Teslin automobil koji je usmjeren na masovno tržište i važan je u nastojanjima kompanije da ostvari prihode za otplatu investitora i poticanje razvoja drugih električnih vozila.

Kompanija je saopštila kako je na putu ispunjenja svoga ciljanog raspona od 360.000 do 400.000 isporučenih vozila u ovoj godini.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *