Južna koreja “odlijepila” za crnogorskim domenom

Dodajte komentar

O novembra prošle godine crnogorski nacionalni domen .me nudi mogućnost registracije domena na ćirilici, zatim arapskom, kineskom, korejskom pismu, te na mnogim drugim jezicima koji imaju specifična slova, poput njemačkog, francuskog, islandskog, finskog, letonskog, portugalskog ali i hrvatskog, srpskog, bosanskog i naravno crnogorskog jezika gdje su u upotrebi slova ć,č,đ,ž. S ovom funkcijom domen .me se probio i na tržišta van Evrope i tako definitivno zauzeo gotovo sam vrh popularnosti u korišćenju nekog domena. Ipak, najviše iznenađuje činjenica da jedna azijska zemlja prednjači u zakupu novih tzv. IDN domena, iako se očekivalo da to bude Rusija zbog velikog tržišta i mogućnosti zakupa domena na ćirilici.

U kompaniji doMEn za Standard su kazali da se za nešto više od pola godine i te kako čulo za IDN .me domene.

“Imajući u vidu ograničenja koja postoje kada su u pitanju IDN domeni (umanjena ili nepostojeća kompatibilnost sa imejl i brauzer servisima) kao i generalno zašićenje tržišta domena usljed pokretanja novih domenskih ekstenzija, možemo reći da smo zadovoljni interesovanjem koje vlada za IDN domenima. Naglašavamo da oni predstavljaju samo još jednu dodatnu funkcionalnost .ME domena kojom se upotpunjuje njegova univerzalna popularnost, a to je mogućnost registracije na velikom broju svjetskih jezika i pisama uključujuci gotovo sve evropske jezike, kao i kineski, arapski, korejski, itd”, objasnili su u kompaniji doMEn.

Prema posljednjim podacima ukupno je registrovano nešto manje od 1000 .ME IDN domena i to u preko 20 pisama svijeta.

Kako dodaju, na redu je i osvajanje kineskog tržišta.

“Poslovanje na kineksom tržištu je u poslednjih nekoliko godina otezano usljed odluke Kine da uvede posebne dozvole za inostrane domenske ekstenzije sto se, naravno, odrazilo i na registraciju .ME IDN domena. Mi smo u procesu dobijanja dozvole, a na tome su angažovani i naši inostrani partneri kao i Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore. Cim dobijemo dozvolu počećemo sa radom na polularizaciji .ME IDN domena i na ovom tržištu, u skladu sa smjernicama koje daju lokalni partneri”, ističu u doMEn-u.

Međutim, iako se očekivalo da će Rusija prednjačiti u registraciji zbog ćirilice, oni čine svega oko 15 odsto u registraciji novih IDN domena.

“Ono što nas je donekle iznenadilo jeste popularnost .ME domena u Južnoj Koreji. Naime, na ovom tržištu registrovano je gotovo 50 odsto .ME IDN domena. Neki od razloga ove, neočekivane, popularnosti jesu činjenica da Korejanci osim globalno poznatih pretraživača (Google, Firefox, Bing) koriste i svoje pretraživače/portale (Naver i Daum) gdje postoji sadržaj na lokalnom jeziku i pismu što automatski uvećeva relevantnost i popularnost IDN domena”, kazali su u ovoj kompaniji za Standard.

Za sada nema pretpostavki kolika će zarada biti od IDN domena, koji ipak ne mogu biti ni približni registraciji redovnih domena.

“S obzirom da registracija domena funkcioniše na principu pretplate veoma je teško predvidjeti prihode za svaku sledeću godinu jer oni zavise od obnove domena. Ono sto sa sigurnošću možemo reći jeste da su prihodi od IDN domena zanemarljivi u odnosu na prihode od redovnih registracija kao i da prilikom pokretanja naglasak nije bio na povećanju prihoda već na tome da se omogući registracije .ME domena na svim svjetskim jezicima i pismima”, zaključili su u kompaniji doMEn.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *