ECB nije mijenjala kamatne stope, ali…

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak nije mijenjala ključne kamatne stope, no pokazala je spremnost na djelovanje i moguće smanjenje kamatnih stopa kako bi suzbila prijetnje od vrlo niske inflacije i usporavanja globalne ekonomije.

Na jučerašnjoj sjednici Upravno vijeće ECB-a potvrdilo je sve tri kamatne stope na važećim nivoima, uključujući negativnu kamatnu stopu od 0,4 posto na depozite banaka kojom ih se stimuliše da novac preusmjere u ekonomiju i prema potrošačima.

Ključna kamatna stopa ostaje na nula posto, navodi ECB u saopštenju po završetku sjednice te dodaje da ih namjerava zadržati na sadašnjim ili nižim nivoima barem do sredine iduće godine.

Iz ECB-a su, međutim, pokazali spremnost na preduzimanje novih poteza i moguće smanjenje kamatnih stopa u nastojanju da se suzbiju prijetnje 19-članoj ekonomiji eurozone povezane s vrlo niskom inflacijom i usporavanjem globalne ekonomije.

Kako se navodi dalje u saopštenju, 25-člano Upravno vijeće prepoznaje potrebu za vrlo popustljivom monetarnom politikom kroz duže vremensko razdoblje, kao rezultat toga što se inflacija tvrdokorno zadržava daleko ispod ciljane u ECB-u.

U junu je prema podacima Eurostata godišnja inflacija iznosila 1,3 posto, što je daleko slabije od ciljanih “nešto ispod dva posto”.

Takođe, iz ECB-a poručuju da su spremni da razmotre mogućnost ponovnog aktiviranja programa kupovine obveznica. Taj program u vrijednosti 2.600 milijardi eura ugašen je krajem prošle godine.

Kamatne stope u eurozoni nisu mijenjane od marta 2016. godine kada ih je ECB srezao s ciljem podrške privrede i suzbijanja prijetnje deflacije.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi s konferencije za novinare je poručio da su izgledi sve gori te dodao da je nekad priželjkivani oporavak u drugoj polovini ove godine sada malo vjerovatan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *