JPMorgan: Kraj globalne dominacije dolara

Dodajte komentar
Američki dolar će se suočiti sa teškoćama da ostane vodeća međunarodna valuta u idućim decenijama jer će rastuća moć azijskih ekonomija narušiti njegovu lidersku poziciju, predviđa američka banka JPMorgan.

„Američki dolar je već gotovo cijeli vijek  dominantna rezervna valuta u svijetu“, naveo je strateg te banke Craig Cohen, u izvještaju objavljenom ranije ovog meseca.

Životni vijek mnogih drugih valuta je okončan tokom istorije uslijed premještanja globalnih ekonomskih centara, koji se sada sele prema Aziji, ističe strateg. Iako se kinesko sticanje statusa globalne supersile smatra jednim od ključnih faktora ovog premještanja, to nije i jedini razlog.

Naime, cjelokupna Azijska ekonomska zona – od Arapskog poluotokas i Turske na zapadu do Japana i Novog Zelanda na istoku, i od Rusije na sjeveru do Australije na jugu – učestvuji s dvije trećine u globalnom ekonomskom rastu i čini 50 posto globalnog BDP-a.

Rastuća kupovna moć te regije povećaće broj nedolarskih transakcija, što će umanjiti status dolara kao rezervne valute i udariti temelj da on bude „smijenjen“ kao dominantna međunarodna valuta, ocenjuje američka banka.

„Drugim riječima, u narednih nekoliko decenija smatramo da će svjetska ekonomija preći s dominacije SAD i američkog dolara u sistem u kojem će Azija posjedovati veću moć“, zaključuje JP Morgan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *