Francuska i Njemačka sve češće posežu za kreditima banaka

Rast kreditiranja u eurozoni zadržao se na stabilnom nivou prošlog mjeseca, ali podaci po pojedinačnim zemljama, kako prenosi Rojters, ukazuju na sve veći jaz između perifernih članica i jezgra eurozone.

Prema podacima Evropske centralne banke (ECB), kreditiranje domaćinstava povećano je za 3,3 odsto, zadržavši stabilan tempo rasta peti mjesec zaredom, dok je kreditiranje privrede poraslo za 3,8 odsto, što je u skladu sa majskim rastom. Ipak, pokazatelji kreditne aktivnosti po zemljama daju malo drugačiju sliku.

Naime, u Francuskoj i Njemačkoj je prošlog mjeseca poraslo kreditiranje kompanija, dok je smanjeno u Italiji i Španiji, što, kako ocjenjuje Rojters, Evropskoj centralnoj banci sve više otežava kreiranje monetarne politike za blok tako heterogenog sastava.

Budući da je ekonomija eurozone bila u teškoćama tokom najvećeg dijela protekle godine, ECB je već najavila labavljenje monetarne politike. Sada jedino ostaje pitanje da li će ta institucija na sutrašnjem zasijedanju najaviti dodatne podsticaje ili će sačekati do septembra, prenosi Tanjug.

Obim u kojem bi ECB djelovala vjerovatno će, po ocjeni britanske agencije, izazvati žestoku debatu jer se stavovi o ekonomskom usporavanju razlikuju, kao i sami podaci.

Najnovije brojke ECB pokazuju da je korporativno kreditiranje poraslo za 7,4 odsto u Francuskoj i za 7,1 odsto u Njemačkoj u junu, uprkos tome što se ogroman proizvodni sektor Njemačke bori sa dugotrajnom recesijom.

Nasuprot tome, kreditiranje kompanija u Italiji i Španiji smanjeno je za 1,3 odsto i za 1,7 procenata, respektivno.

Odstupanja su takođe uočena kod podataka koji se tiču kreditiranja domaćinstava, iako su ona nešto manje izražena.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *