Euro nastavlja da pada

Kurs eura u četvrtak je na međunarodnim tržištima skliznuo na nove najniže nivoe u dva mjeseca prema dolaru, dok investitori za dalje smjernice u vezi monetarne politike u eurozoni čekaju odluku s današnje sjednice Evropske centralne banke (ECB).

Kurs eura jutros je nakratko skliznuo na 1,1126 dolara, dok su u fokusu tržišta najnovije smjernice iz ECB-a.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvećih svjetskih valuta, jutros je iznosio 97,76 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Investitori čekaju da ECB potvrdi kako će se troškovi zaduživanja smanjivati kao i da će ponovno početi s kupovinom obveznica.

Tržišta procjenjuju da su izgledi za snižavanje kamatnih stopa za 0,10 postotnih bodova na današnjoj sjednici ECB-a oko 50 posto, što je manja vjerovatnoća nego prošle nedjelje, no poneki investitori očekuju da će predsjednik ECB-a signalizirati dalja smanjenja kamatnih stopa odnosno dalje kvantitativno ublažavanje.

Kurs švajcarskog franka, kojem su podršku pružila očekivanja nižih kamatnih stopa u eurozoni, dostigao je nakratko novi najviši nivo u dvije godine prema euru, od 1,0965 franaka za euro. Potom mu se stabilizovao na 1,0969 franaka za euro.

Očekivanja nižih kamatnih stopa pritisnula su pak kurs australijskog dolara, koji je skliznuo na novi najniži nivo prema američkom u posljednje dvije nedjelje.

Kurs funte zadržao se ispod 1,25 dolara te nedaleko najnižih nivoa u 27 mjeseci na koje se nakratko spustio u prošloj nedjelji. Prema zadnjim podacima njome se trgovalo po 1,2475 dolara i 89,26 penija za euro.

U potrazi za daljnjim smjernicama investitori će pratiti i podatke o aktualnim prilikama u njemačkoj ekonomiji koje redovno objavljuje tamošnji ugledni institu Ifo. Economisti iz Reutersove ankete očekuju blagi pad Ifo indeksa, na 100,4 boda u srpnju, sa 110,8 bodova u junu.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *