Strožiji uslovi kreditiranja kod banaka u eurozoni

Dodajte komentar

Banke u eurozoni postrožile su uslove za odobravanje zajmova kompanijama i građanima, pokazali su u utorak rezultati kvartalnog istraživanja Evropske centralne banke (ECB).

Zajmodavci su u razdoblju od aprila do juna 2019. godine pooštrili zahtjeve kod odobravanja zajmova kompanijama kao i one u potrošačkom kreditiranju, pokazali su rezultati kvartalnog ispitivanja sprovedenog u 144 banke u eurozoni.

Među pet najvećih ekonomija eurozone, u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji u drugom ovogodišnjem tromjesečju su postroženi kriterijumi u kreditiranju kompanija, dok su u Španiji ostali nepromijenjeni a u Holandiji ublaženi.

U međuvremenu su uslovi kod hipotekarnih zajmova u eurozoni u prosjeku ostali nepromijenjeni u poređenju s prvim kvartalom.

“Slabija tolerancija na rizike te, kod zajmova kompanijama, percepcija većeg rizika, praćena većim troškom izvora sredstava i bilansnim ograničenjima, doprinijeli su zaoštravanju kreditnih uslova u raznim kategorijama zajmova”, komentar je ECB-a.

Na strani potražnje, kako je pokazala anketa, interes kompanija za kreditima nastavio je sa jačanjem u drugom kvartalu, “podržan niskim opštim nivoom kamatnih stopa i fiksnih ulaganja” kao i aktivnostima na području spajanja i akvizicija, prenosi Bankar.rs.

U međuvremenu su potražnju za hipotekarnim kreditima podržale sve izraženije aktivnosti na tržištu nekretnina i povjerenje potrošača, mada je rast potražnje za potrošačkim kreditima blago usporio.

Anketa je pokazala i da banke očekuju da će kreditni uslovi u trećem kvartalu 2019. godine ostati nepromijenjeni ili biti ublaženi u raznim kategorijama zajmova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *