Smanjen doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca

Skupština Crne Gore usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju kojim se smanjuje doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade.

Odluku Vlade da poveća minimalnu zaradu na 222 eura i da smanji doprinose za zdravstveno osiguranja na teret poslodavaca poslanici su ocijenili dobrom mjerom, ali nedovoljnom za unapređenje životnog standarda stanovništva i suzbijanja sive ekonomije.

“Vlada je, imajući u vidu ukupan makroekonomski i socijaini kontekst ocijenila da je optimalno rješenje povećanje minimalne zarade na 222 eura uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade, čime se učešće minimalne zarade u prosječnoj zaradi u Crnoj Gori poveća na 43 odsto (u odnosu na trenutno učešće od 38 odsto)”, kazao je ranije ministar finansija Darko Radunović.

Usvojena je i odluka o formiranju dva privremena odbora parlamenta koji će pratiti realizaciju projekata Mamule i Kraljičine plaže.

Check Also

Da li će kuća postati novo radno mjesto?

Kako je koronavirus počeo obilaziti svijet, tako se ogromna radna snaga prvi put našla duže …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *