Odbor za ekonomiju podržao zaduženje od 500 miliona

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju podržao je predlog rebalansa budžeta i odluku o potencijalnom zaduživanju države od 500 miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović kaže da su projekcije da bi se država mogla zadužiti po kamatnoj stopi od 3 odsto,što je u odnosu na ono što trenutno plaća ušteda od 12miliona eura za godinu. Poslanici vlasti i opozicije saglasni su da je neophodno iskoristiti povoljne uslove na međunarodnom tržištu, međutim ne dijele isti stav o uticaju novog zaduživanja na javne finansije.

Povećanje minimalne zarade, istovremeno smanjenje poreza na doprinose, ali i veći prihodi u prvoj polovini godine za 3 odsto glavni su razlozi zbog koji se Vlada odlučila da Parlamentu predloži rebalans budžeta. Sve to,kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, Vlada će iskoristi kako bi zaduživanjem od 500 miliona refinansirala postojeći dug koji nam stiže na naplatu naredne godine.

“Mi očekujemo da će kamate biti 3 posto, sad trenutno plaćamo 5 i po i ušteda je 2 i po odsto na 500 miliona je negdje oko 12 miliona na godišnjem nivou”, kazao je Radunović.

Da je pametan potez iskoristiti najave pada kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu saglasni su poslanici i vlasti i opozicije. Ne dijele,međutim isti stav o uticaju novog zaduživanja na javne finansije.

“Ovo je jedan standardan postupak.Ovdje nema ni jedno ni prijatno ni neprijatno iznenadjenje i sve je očekivano”, smatra poslanik DPS-a Filip Vuković.

“Sve ovo što danas radimo ne utiče na ključne fiskalne pokazatelje koji smo definisali u budžetu,a naravno da je jedan od ključnih deficit budžeta”, smatra Boris Mugoša iz SD-a.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da ne postoji bilo kakva mogućnost šoka za zaduženjem kao što je to rađeno u prethodnom periodu.

“Zato kažem da su nam finansije prenapregnute”, kazao je Konjević.

Upravo je predlog odluke o zaduženju, kako objašnjava ministar Radunović jedna od pretpostavki kojem se žele smanjiti eventualni rizici po javne finansije.

“Ja doista mislim da je ovo ni prijatan ni neprijatan posao nego da je redovan posao Ministarstva finansija. Stoje konstatacije koje su se čule da smo mogli bolje i više voditi računa na rashodnoj i na prihodnoj strani ali ja mislim da mi imamo dobar rezultat koji se ne može osporiti”, kazao je Radunović.

Predlog budžeta i odluka o zaduživanju dobili su podršku poslanika vlasti dok je SDP-ov Raško Konjević izdvojio mišljenje. O ovim dokumenti poslanici će u Skupštini raspravljaće 29. jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *