Novi trend: Šoping centri prazne prostore iznajmljuju privatnim klinikama

Dodajte komentar

Tražeći nove načine da privuku kupce i ispune prazne izloge, šoping centri u Americi okreću se neočekivanim saveznicima – zdravstvenim klinikama.

Mall of America u Minneapolisu, najveći shopping centar u SAD-u, prošle nedjelje je najavio otvaranje walk-in klinike u nove,bru, koja će se protezati na 700 kvadratnih metara, a u kojoj će se nalaziti prostorije za preglede, dvorana za radiologiju, laboratorij i apoteka. Mall of America će klinikom upravljati u partnerstvu s ljekarima sa univerziteta u Minnesoti i sustavom zdravstva te savezne države, piše CNN.

Budući da je zdravstvo u SAD-u nabujalo do industrije vrijedne čak 3,5 triliona dolara godišnje, i trgovci se sve više pokušavaju priključiti tom dinamičnom tržištu.

Koncept koji je osmislio Mall of America je dio malog , ali brzorastućeg trenda udruživanja vlasnika šoping centara sa pruđžaocima zdravstvenih usluga da bi oživjeli svoje centre, prenosi N1.

I dok je s jedne strane iznajmljivanje prostora prodavačima odjeće palo više od 10 posto od 2017. godine, otvaranje klinika u šoping centrima je skočilo za gotovo 60 posto u tom periodu, kaže Drew Myers, analitičar nekretnina u CoStar grupi. Rast iznajmljivanja prostora klinikama je “bio najveći od svih velikih maloprodajnih sektora u proteklih pet godina”, dodaje Myers.

Najmodavci u centrima računaju na to da će pacijenti, kada dođu na očni pregled ili cijepiti se protiv gripe, ostati u centru i kupovati elektroniku ili odjeću. Otvaranje klinika takođe ima smisla i za vlasnike, jer one svakodnevno u centre privlače ljekare, medicinske sestre i tehničare koji mogu kupovati ili jesti u restoranima, prema istraživanju koje je u maju provela kompanija za nekretnine JLL.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *