Apelacioni sud: Duvanski kombinat zakonito kupljen

Sudije Apelacionog suda potvrdile su presudu kojom su stečajni upravnik Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) Veselin Raičević, preduzeće Zetagradnja i nekadašnji direktor te kompanije, Miloš Stojanović, oslobođeni optužbe da su akteri višemilionske malverzacije počinjene prilikom kupoprodaje imovine te fabrike.

Na oslobađajuću presudu, koju je sredinom januara donijela sutkinja Specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda, Ana Vuković, žalilo se Specijalno državno tužilaštvo.

Sudije Apelacionog suda su njihovu žalbu odbacile kao neosnovanu.

Tokom skoro jednostavnog obrazloženja odluke Vuković je, analizrajući sporne ugovore, kazala da sprovedeni dokazi nesumnjivo ukazuju da je Raičević prilikom prodaje Duvanskog postupao savjesno, s pažnjom dobrog privrednika, ali i da je Zetagradnja kako kupac zakonski štitila svoje interese.

Tada je obrazložila da je Zetagradnja uplatila dvije rate, ali ne i treću ratu, koju je trebalo da isplati nakon preuzimanja nepokretnosti od DKP-a, ali da to nijesu učinili jer do primopredaje nepokretnosti nije došlo u predviđenom roku.

Objasnila je i da je Radovićeva firma iz istog razloga s pravom zahtijevala umanjenje kuporodajne cijene za iznos kamate na već uplaćene avanse.

Zbog toga je sud ocijenio da je bez utemeljenja optužba SDT-a da je Zetagradnja bila dužna da isplati u cjelosti dogovorenu cijenu.

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *