Amerika otvara istragu protiv tech giganata

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je u utorak da otvara istragu o velikim kompanijama za digitalnu tehnologiju o tome učestvuju li u antikonkurentskim praksama.

Istraga bi trebalo da utvrdi kako su vodeće online platforme na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima, prenose agencije.

Ministarstvo pravosuđa nije preciziralo na koje firme se odnosi istraga, ali je naglasilo kako će se u razmatranju uzeti u obzir zabrinutost o “pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na internetu”, prenosi Direktno.hr.

“Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu djelovati na način koji ne odgovara zahtjevima potrošača”, izjavio je u saopštenju pomoćnik državnog tužioca Makan Delrahim, koji je na čelu Odjeljenja za zaštitu konkurencije.

U junu je Reuters javio da se Ministarstvo pravosuđa sprema da istraži da li su Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet Google zloupotrijebili svoju tržišnu moć.

Tehnološki giganti suočavaju se s neuspjehom u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, podstaknute zabrinutošću među zakonodavcima i skupinama potrošača da imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima.

Sve se glasnije traže stroži propisi ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom poslije niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

Američki predsjednik Donald Tramp posljednjih mjeseci je žestoko kritikovao velike tehnološke kompanije. Pozvao je i na detaljnije ispitivanje društava društvenih medija i Googlea, optužujući ih da potiskuju konzervativne glasove na internetu, bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *