Aerodromi na čekanju, davanje u zakup nepoznanica

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Ni godinu dana nakon što je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio da će država crnogorske aerodrome dati u koncesiju, nije se daleko odmaklo. U avgustu lani (vrijeme godišnjih odmora), održana je javna rasprava.

Pitanje davanja u 30-godišnju koncesiju aerodroma u Tivtu i Podgorici koje već značajno kasni u odnosu na dinamiku koju je najavljivao resorni ministar, kao i situacija u nacionalnoj aviokompaniji Montenegro Airlines izazvali su i pažnju i Evropske komisije koja ga je pomenula u svom posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore.

Analizirajući rezultate Crne Gore u realizaciji njenih obaveza u pregovaračkom Poglavlju 14- Saobraćajna politika, EK je upozorila da Vlada još njije donijela odluku o budućnosti nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines  koja se suočava sa velikim problemima finasijske održivosti. EK napominje da je lani urađena studija o mogućim rješenjima situacije u Montenegro Airlinesu, ali “još uvijek nije donešena odluka o budućnosti kompanije”.

“Stav Evropske komisije samo je još jedna potvrda onoga što dio stručne i političke javnosti tvrdi od početka, da posao u vezi davanja Aerodroma u koncesiju nije u skladu da zakonom, te da još uvijek postoji veliki broj neriješenih pitanja u ovom poslu, a koja bi mogla donijeti štetu državi”, nezvanično tvrde u Aerodromima Crne Gore ACG.

Ponavljaju da bi najbolje rješenje koje bi štitilo interes države jeste odustanak od davanja u koncesije.

“Razloga je mnogo, od čega, prije svega, cinjenica da ACG svake godine bilježe povećan profit i svi parametri ukazuju na to da će preduzeće poslovati još bolje, što postoji model razvijanja Aerodroma kojim bi preduzeće sav teret moglo da preuzme na sebe, da rezultat bude isti, a da država ostvari mnogo više profita, što imovinsko-pravni odnosi još uvijek nijesu riješeni i ne nazire se rješenje već, sasvim suprotno, postoji mogućnost da Opština Tivat pravdu traži pred sudom, neusklađenost sa pravnom regulativom… “, tvrdi izvor CdM-a u JP Aerodromi Crne Gore.

Podsjećamo da je Nurković ranije najavljivao da je Vlada našla partnera kojem je namjeravala prepustiti Montenegro Airlines. Iako nije pomenuo njegovo ime, ministar pomorstva i saobraćaja je govorio da je u pitanju “jedna velika kompanija”, a u stručnim krugovima se špekulisalo da je u pitanju njemački investicioni fond 4K koji je prije par godina preuzeo slovenačkog nacionalnog aviprevoznika Adria Airways i doveo ga u još težu poziciju nego što je ta kompanija bila dok ju je kontrolisala slovenačka država.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović prije nekoliko dana u Skupštini je saopštio da je sa predstavnicima Evropske komisije dogovoreno da se pokuša naći rješenje za Montenegro Airlines najkasnije do kraja decembra ove godine.

EK se u u analizi učinjenog u Poglavlju 14 osvrnula i na za Vladu veoma bitan prijekat izdavanja aerodroma u dugoročni zakup, a koji je uz protivljenje dobrog dijela javnosti i jednog broja koalicionih partnera DPS u vlasti, suočen i sa brojnim neriješenim imovinskim pitanjima i dilemama oko zakonitosti nacrta koncesionog aranžmana koje je pripremilo Nurkovićevo ministarstvo.

“Vlada planira davanje koncesije za upravljanje glavnim aerodromima u zemlji , aerodromima u Podgorici i Tivtu, na period od 25 ili 30 godina. Buduće koncesije treba da budu u saglasnosti sa predstojećom  regulativom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama”, stoji u mišljenju EK.

Crna Gora još nije donijela Zakon o privatno-javnom partnerstvu (JPP), a za njegovo donošenje je prethodno potrebno da se utvrdi i i veoma osjetljiv i problematičan, novi Zakon o javnim nabavkama. Zakonom o JPP inače, kako su ranije poručivali iz Vlade, treba da se uvede red u sprovođenju investiciono-razvojnih projekata, dodjeli koncesija za eksploataciju državnih resursa kakvi su aerodromi i drugih projekata od javnog interesa. Stoga, po viđenju EK, bez njega ne može biti ni davanja aerodroma u zakup.

“Koncesioni ugovor za aerodrome onako kako ga je zamislio ministar Nurković, nije u skladu sa riješenjima iz postojećeg Zakona o koncesijama jer taj aranžan predviđa tri strane (Koncedenta-državu, Koncesionara i Spozore-finansijere projekta prema kojima država preuzima razne milionske obaveze), što ne poznaje važeći Zakon o koncesijama”, ponavljaju nezvanično u Aerodromima Crne Gore.

Iz MSP su do sad odgovorili da se zakon može kreativno tumačiti.

“Tvrdnja da trojni sporazum između Koncedenta, Koncesionara i Sponzora u suprotnosti sa Zakonom o koncesiji jer to nije esplicitno propisano, je netačna. Naglašavamo da je pristup da ono što nije eksplicitno dozvoljeno je zapravo zabranjeno, je netačan pristup tumačenju zakona”, objašnjavaju iz MSP tvrdeći da Zakon o koncesijama nigdje eksplicitno ne zabranjuje Sponzora.

Socijaldemokrate, čiji kadar upravlja Aerodromima Crne Gore, u više navrata su ponovile da je više nego očigledno da je koncesioni akt za davanje u zakup aerodroma u Podgorici i Tivtu, koji je svojevremeno pripremalo Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovicem,  nezakonit po najmanje desetak osnova, i da ne štiti interes države.

Vlada u maju nije razmatrala Koncesioni akt za crnogorske aerodrome. Ova tačka je skinuta sa dnevnog reda, kako je to objavio CdM.  Kako je tada potvrdio  izvor CdM-a, razlog je to što su  pojedini minsitri tražili da se bolje upoznaju sa detaljima ovog dokumenta, koji im  je prema saznanjima CdM-a, uručen sat vremena prije sjednice.

Sve je počelo na sjednici  Vladine Komisije za ekonomska pitanja (KEP), na kojoj je došlo do rasprave o ovom dokumentu. Kako je potvrdio izvor CdM-a, Socijaldemokrate su nezadovoljne dorađenim koncesionim aktom i traže da se unesu neophodne izmjene kako bi, kako tvrde, ovaj dokument bio valjan, kako bi bio, po mišljenju SD-a, usklađen sa zakonom i štitio interes države i preduzeća Aerodromi Crne Gore.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *