Previsoke kamatne stope: Sparkasse raskida hiljade ugovora o štednji

Mnoge štediše u Njemačkoj uspjele su da izbjegnu trenutno niske kamatne stope jer su još uvijek imale stare ugovore o štednji sa visokim kamatnim stopama.

Međutim, presuda Saveznog suda u ovoj zemlji omogućila je bankama i štedionicama da izađu iz nepovoljnog ugovornog odnosa.

Tako je Sparkasse Nurnberg ovih dana objavila raskid više od 20.000 ugovora o štednji, izvijestio je “Handelsblatt”.

Visoke kamatne stope na ugovore o štednji datiraju iz vremena do 2007. godine. Od tada, međutim, kamatne stope su naglo pale u eurozoni i finansijske institucije moraju platiti kazne za depozite kod Evropske centralne banke (ECB). To čini da banke imaju gubitke na mnogim ugovorima o štednji.

Godinama se banke, klijenti i potrošačka udruženja svađaju oko toga da li i pod kojim uvjetima banke mogu jednostrano obustaviti ugovore o štednji na kojima imaju gubitke.

Savezni sud pravde nedavno je u jednom predmetu presudio da je takav slučaj s premijskim ugovorom o štednji Kreissparkasse Stendal kada je postignuta posljednja premijska faza i kupci su dobili maksimalni bonus.

Nürnberger Sparkasse je prva institucija koja u tolikoj mjeri provodi ovu presudu.

Međutim, vjerovatno će je slijediti i druge finansijske institucije. Slučaj u Nurnbergu također pokazuje veliku važnost koju stari ugovori još uvijek imaju, posebno u štedionicama i zadružnim bankama.

Check Also

Uplaćeni kapital “ToMontenegro” uvećan na 19 miliona eura

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je odluku da se uplaćeni kapital avio-kompanije “ToMontenegro” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *