Ko je sve kupio dionice Addiko banke na berzi?

Institucionalni investitori stekli su dionice Addiko Bank AG, nakon što je ova banka sa inicijalnom javnom ponudom (IPO) izašla na Bečku berzu

U odvojenim izvještajima o promjeni u vlasničkim udjelima i glasačkim pravima ove banke, navedeni su podaci o sticanju udjela većeg od 3 posto više subjekata.

U podnesku od 17. jula, navodi se da je Wellington Management Group LLP  sa sjedištem u Bostonu, SAD, stekao 7,18 posto dionica Addiko banke.  Istog dana, izdato je saopštenje u kojem se navodi da je 4,62 posto dionica stekao RWC Asset Management LLP sa sjedištem u Londonu. Isti procentualni udio od 4,62 posto, stekao je SEB Investment Management AB iz Švedske.

U vlasnike se upisao i Brandes Investment Partners, SAD, koji je stekao 5,21 posto dionica Addiko banke, izvještava Indikator.ba.

Do javne ponude većinski vlasnici Banke bili su Advent International 80 posto i Evropska banka za obnovu i razvoj sa 20 posto. U njihovo ime sa 100 posto kapitala Banke upravljala je luksemburška kompanija AI Lake.

Prema izvještaju na Bečkoj berzi, sada Advent International ima 44,99 posto dionica, a sveukupno 49,99 posto glasačkih prava.

Dionice Addika u manjem obimu, po 44.577 dionica, kupili su članovi Uprave Johannes Proksch, Csongor Bulcsu Németh, Markus Krause i predsjednik Uprave Razvan Munteanu.

Oni su to učinili još 10. jula, a pridružili su im se i članovi Nadzornog odbora Hans-Hermann Lotter i Henning Giesecke, koji su kupili po 10.000 dionica.

Addiko banka ima ukupno izlistiranih 19,5 miliona dionica.

Check Also

Kina zvanično ima više novih milijardera od Amerika

Kina je dobila prošle godine tri puta više novih milijardera od Sjedinjenih Država, koji su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *