FaceApp je zaradio milion dolara za samo 10 dana

Dodajte komentar

Aplikacija za modifikovanje selfija – FaceApp, koja između ostalog ima funkciju da “ostari” osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo 10 dana, prenio je američki biznis magazin Forbes.

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi veštačku inteligenciju (AI), koju je osmislila ruska kompanija Wireless Lab, proširila se kao virus prošle nedjelje nakon gotovo tri godine postojanja, prenosi RT.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dijele svoje fotografije izmijenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji, zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbjednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceApp-u da zaradi više novca, piše Forbes, pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu App Annie.

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj Appleovih korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprineli najnovijem prihodu kompanije.

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima. Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije, Jaroslav Gončarov, odbio je da komentariše izvještaj Forbesa.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *