Šta je „Coffee Shop Effect“ i kako rad iz kafića utiče na vašu produktivnost?

Dugo se već smatra da je za produktivnost sjajno kada se iskradete iz kancelarije (ili čak kuće, ako radite od kuće) i odete u vaš omiljeni kafić. Sama činjenica da niste okruženi kolegama koji mogu da vam smetaju, nema šefova ni direktora, ničega osim vašeg laptopa i kafe, pomaže vam da radite bolje.

Istraživanje naučnika iz oblasti neuropsihologije Ono van der Groena sa Univerziteta „Edith Cowan“ pokazalo je da je okruženje u kafiću prepuno elemenata koji podstiču vašu produktivnost (nešto što su naučnici nazvali stohastička rezonanca – „stochastic resonance“).

Pozadinska buka vam pomaže da se koncentrišete i radite bolje

Godine 2016. je njegovo istraživanje pokazalo da pozadinski šumovi stimulišu određene regije u vašem mozgu. Ti signali poboljšavaju vaše rapoloženje, vidite, čujete i osjećate se bolje. Svi ovi elementi su poboljšanja koja vode direktno poboljšanju produktivnosti. Zanimljivo je da stohastička rezonanca pokazuje da je određeni nivo pozadinske buke bolji od rada u tišini (lišen onih signala koji stimulišu mozak). Dakle, radi se o tome da treba pronaći odgovarajući nivo buke koji nije preglasan, ali nije ni previše tiho.

Kako izvući najbolje od stohastičke rezonance

Kada govorimo pozadinskoj muzici, nauka nam pokazuje da bi ona zapravo povećala produktivnost ne samo da mora biti na određenom nivou, već to mora da bude poznata muzika (da ne biste pali u iskušenje da pokušavate da shvatite šta je to). I, naravno, trebalo bi da bude muzika bez riječi, tj. stihova.

Pozadinska buka i osjećaj discipline čine da vaša produktivnost bude na maksimumu. Zato se prepustite atmosferi lokalnog kafića i dajte sve od sebe.

Izvor: BIZLife/Inc.com

Check Also

U Crnoj Gori najniža prosječna cijena mobilnog interneta u regionu

Crna Gora, prema izvještaju Cable.co.uk za ovu godinu, ima najnižu prosječnu cijenu mobilnog interneta u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.